Ministerul Agriculturii va reduce numarul de posturi din cadrul aparatului central cu 36%, respectiv 136 de posturi, ca urmare a restructurarii numarului de directii, acestea urmand sa fie transferate la agentiile ministerului.
"Pe baza cerintelor Comisiei Europene, vor fi restructurate mai multe servicii si compartimente, cum sunt cele privind elaborarea politicilor agricole, Reteaua de Informatii Contabile Agricole, compartimentul de control privind operatiunile ce se efectueaza prin Fondul European de Garantare Agricola, precum si cele privind gestionarea bugetului national si a fondurilor europene", se arata intr-un comunicat al Ministerul ui Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

"Nu dam pe nimeni afara, personalul va pleca din aparatul central al ministerului la agentiile ministerului care au nevoie de personal", a declarat pentru NewsIn, secretatul de stat in MAPDR, Catalin Rosculete.

Astfel, potrivit MAPDR, vor fi anulate posturile vacante sau redistribuite in cadrul institutiile subordonate, excluzand Autoritatea de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), care trebuie organizate corespunzator, cum sunt Administratia Nationala Antigrindina, Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura.

"Prin modificarile aduse, se va asigura respectarea angajamentelor aduse prin PNDR si o protectie mai eficienta a intereselor financiare a comunitatii europene", se mai arata in comunicatul Ministerului Agriculturii.

Masura se inscrie in proiectul de hotarare privind organizarea si functionarea MAPDR, aprobat in sedinta de Guvern de miercuri, 15 iulie.

Proiectul are in vedere adaptarea structurilor Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si a celor din subordine la accelerarea absorbtiei fondurilor europene, precum si o mai buna corelare intre departamentele ministerului implicate in aplicarea Politicii Agricole Comune.

Totodata, o alta masura adoptata este restructurarea intregului sistem al Autoritatii de Management a PNDR, prin organizarea unitara a acestuia, ca directie generala in minister cu compartimente teritoriale, fara personalitate juridica. Astfel, Autoritatea de Management va avea 307 posturi din cele 679 alocate ministerului, respectiv 45%, si va fi finantata integral din Programul National de Dezvoltare Rurala. Mai exact, 80% din suma provine din Fondurile comunitare (FEADR), iar 20% reprezinta cofinantare de la buget, asa cum este prevazut in Capitolul 7-„Alocari financiare din PNDR”.

Prin aceasta masura se asigura o reducere a efortului bugetar de 1,2 milioane lei lunar, potrivit Ministerului Agriculturii.

Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a anuntat saptamana trecuta ca va reduce la aproximativ jumatate angajatii din aparatul central al ministerului, precizand ca personalul nu va fi disponibilizat, ci distribuit spre alte agentii din domeniu, unde platile se fac si din fonduri extrabugetare, adica de la UE.

"Din 600 si ceva vom reduce cam la 300 si ceva, cam jumatate. Vorbim numai de aparatul ministerului, aparatul central, dupa aceea vom vedea in teritoriu cum se misca lucrurile si dupa aceea vom vedea daca mai reducem, sau daca trebuie sa mai dam personal, pentru ca sunt directii in teritoriu care au sase-sapte oameni. Am lasat libertatea secretarilor de stat, directorilor generali sa-si aleaga singuri din personalul existent, sa-si aleaga cei mai buni oameni", a declarat Sarbu, la o dezbatere organizata de PSD despre masurile anticriza.

Ilie Sarbu a precizat insa ca acesti oameni nu vor ramane fara loc de munca, ci vor fi distribuiti acolo unde este nevoie de personal.

"Nu vor pleca, ei vor fi distribuiti in celelalte agentii, unde avem locuri de munca vacante si pot sa activeze mai bine fata de unul nou. E reducerea aparatului. Ceilalti pleaca in agentii, precum Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (...) nu stiu daca ii vor lua pe toti, noi avem nevoie de 2000, fiindca e un criteriu clar de la UE: un om la 250 de fermieri si nu avem", a explicat el. Intrebat care ar fi economia de la buget, Sarbu a spus ca acesti oameni vor fi platiti din alte fonduri, cea mai mare parte europene. "E altceva, salariile sunt pe fonduri europene, din plati pentru dezvoltare rurala si pescuit, tot de la UE", a mai aratat ministrul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri