Romania s-a clasat in primele patru luni din 2009 pe locul sapte intre statele Uniunii Europene (UE) cu un nivel ridicat al deficitului comercial, de 2,9 miliarde euro, potrivit datelor publicate de biroul european de statistica, Eurostat.
Deficitul comercial al Romaniei s-a redus de peste 2,5 ori in perioada ianuarie - aprilie fata de luna similara din 2008, dupa ce importurile s-au diminuat cu 36%, iar exporturile au fost cu 20% mai mici decat in aceeasi perioada din 2008, potrivit calculelor Eurostat.

In primele patru luni din acest an, Romania a exportat bunuri in valoare de 8,7 miliarde euro, cu 2,2 miliarde euro mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut. Importurile s-au cifrat la 11,7 miliarde euro, in scadere cu 6,5 miliarde euro in acelasi interval.

Cele mai mari deficite comerciale au fost inregistrate in primele patru luni in Marea Britanie (31,2 miliarde euro), Franta (20,3 miliarde euro), Spania (17,5 miliarde euro), Grecia (9,5 miliarde euro), Portugalia (5,3 miliarde euro) si Italia (4,7 miliarde euro).

Pe de alta parte, Germania, Irlanda si Olanda au avut, in acest interval din 2009, cele mai mari excedente, de 36,8 miliarde euro,12,7 miliarde euro, respectiv 11,6 miliarde euro.

Deficitul comercial al UE cu restul statelor s-a redus de 3 ori in mai

In mai 2009, primele estimari ale Eurostat pentru UE indica un deficit al balantei comerciale cu statele din afara blocului comunitar de 6,8 miliarde euro, de trei ori mai mic decat in a aceeasi luna din 2008. In schimb, statele din zona euro au avut un excedent comercial cu statele din afara UE de 1,9 miliarde euro, de la un deficit de 3,8 miliarde euro cat era in mai 2008.

Eurostat a estimat ca, in mai, exporturile Romaniei catre statele din afara blocului comunitar au scazut cu 4,4% fata de cele din aprilie, in timp ce importurile s-au diminuat cu 6,5%, deficitul comercial pe acest segment stagnand la 0,3 miliarde euro.

Exporturile UE catre alte state din afara comunitatii au scazut in mai cu 1% fata de aprilie, la 87,8 miliarde euro, iar importurile s-au redus cu 3,2%, la 96,4 miliarde euro, astfel ca deficitul comercial s-a temperat la 8,5 miliarde euro, de la 10,8 miliarde euro, in luna anterioara, scrie NewsIn.

Pentru Romania, Eurostat preia datele de la Institutul National de Statistica (INS), care calculeaza importurile in preturi CIF, ce includ costurile legate de transport din tara de origine, si exporturile in preturi FOB, fara astfel de costuri.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri