Consiliul Concurentei a avizat, in vederea notificarii ulterioare catre CE, masurile de sprijin financiar individual ce ar urma sa fie acordate catre Oltchim si Ford Romania, precum si schema de ajutor de stat pentru promovarea cogenerarii de inalta eficienta pe baza cererii de energie termica utila.


Aceste masuri de sprijin vor fi puse in aplicare ulterior emiterii unei decizii de autorizare de catre Comisia Europeana (CE), se arata in comunicatul Consiliului Concurentei (CC).

In cazul Oltchim, masurile de sprijin - in cuantum de aproximativ 1.970 milioane lei - constau in conversia in actiuni a intregii creante detinute de AVAS fata de Oltchim si garantiile pe care le va acorda Ministerul Finantelor Publice reprezentand 80% din valoarea unor credite bancare necesare realizarii programului de investitii al societatii.

"Aceste masuri au ca obiectiv restabilirea echilibrului economico-financiar al societatii, alinierea la normele comunitare de protectie a mediului, cresterea competitivitatii si eficientei societatii, in vederea asigurarii viabilitatii acesteia pe termen lung. Autoritatile romane considera ca masurile de sprijin avizate nu reprezinta ajutor de stat, dar se notifica Comisiei Europne pentru obtinerea certitudinii juridice", a comunicat Consiliul Concurentei.

In ceea ce priveste Ford Romania, Ministerul Finantelor Publice intentioneaza acordarea unei garantii de 80% din valoarea unui credit ce va fi contractat cu BEI in vederea realizarii programului de investitii.

Potrivit CC, masura de sprijin in cuantum de 320 milioane euro respecta prevederile Cadrului Comunitar Temporar pentru masurile de ajutor de stat de sprijinire a accesului la finantare in contextul actualei crize financiare si economice. Proiectul de la Craiova este parte a unui proiect mai amplu la nivelul grupului Ford, implicand pe langa investitii, si activitati de cercetare-dezvoltare si de proiectare in vederea dezvoltarii unei game noi de autovehicule si motoare.

De asemenea, Consiliul Concurentei a avizat masurile de ajutor de stat continute de Proiectul de Hotarare de Guvern privind stabilirea criteriilor si a conditiilor necesare implementarii schemei de sprijin pentru promovarea cogenerarii de inalta eficienta pe baza cererii de energie termica utila.

Aceasta schema prevede acordarea unui sprijin financiar producatorilor de energie electrica si termica ce detin sau exploateaza comercial centrale de cogenerare de inalta eficienta si instituie un mecanism de sprijin transparent prin care se urmareste acoperirea diferentei dintre costul producerii energiei in cogenerare de inalta eficienta si pretul de vanzare al acesteia.

Ajutorul este acordat lunar beneficiarului, sub forma unei sume de bani denumita „bonus”, pentru fiecare unitate de energie electrica (MWh) produsa in cogenerare de inalta eficienta livrata in retelele electrice ale Sistemul Electroenergetic National si vanduta pe piata concurentiala si prin contracte reglementate, scrie NewsIn.

Bugetul schemei este de aproximativ 17.232 milioane lei pentru perioada 2010-2023, numarul maxim de beneficiari estimat fiind de 500 agenti economici.Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri