International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, isi va reduce gradual, in urmatorii cinci ani, implicarea investitionala in Romania, dar va continua sa ofere finantari in anumite domenii, precum banci, agricultura, mediu, infrastructura, sanatate si educatie.
"La finalul lunii aprilie, investitiile IFC in Romania erau de 470 milioane dolari, fiind al treilea portofoliu al institutiei in Europa si Asia Centrala, dupa Rusia si Turcia. Totusi, IFC are in vedere o reducere graduala a implicarii in Romania in cinci ani, in functie de conditiile pietei, oferind insa sustinere financiara pentru anumite sectoare si activitati in care mai poate aduce valoare adaugata", se arata in Strategia de parteneriat cu Romania pentru perioada 2009-2013, a Bancii Mondiale.

IFC va lua in considerare investitii, in mod selectiv, "in banci si in sectoare care au un impact foarte puternic asupra dezvoltarii in zonele de frontiera sau in domeniile agricutura, schimbari climatice, infrastructura, sanatate si educatie", potrivit NewsIn.

In plus, activitatile IFC se vor concentra pe managementul actualelor investitii.

IFC a inceput sa se retraga din sectoarele in care sectorul privat din Romania este pregatit sa investeasca. De exemplu, IFC nu participa in proiecte de investitii straine directe cu o valoare mai mica de 50 milioane dolari, pe care bancile comerciale sunt interesate sa le finanteze. De asemenea, IFC nu acorda linii de credit bancilor mari, cu exceptia unor tipuri speciale de finantari, respectiv pentru eficienta energetica, investitii pe termen lung in moneda nationala, credite pentru agricultura si IMM-uri.

"Pe termen scurt, strategia de investitii a IFC va juca un rol de raspuns la criza, prin acordarea de ajutor pentru recapitalizarea bancilor mari care sunt considerate vitale pentru sectorul financiar si acordarea de finantari institutiilor financiare din Romania. Efortul IFC va contribui la grabirea procesului de recuperare economica si la crearea de slujbe noi", se mai arata in document.

Romania a ajuns in luna martie la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro pe o perioada de doi ani, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC).

Banii de la FMI merg la BNR, pentru sustinerea rezervei valutare, sumele de la CE si Banca Mondiala sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, iar restul de un miliard de euro este pentru banci, in vederea sustinerii creditarii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri