Ilie Sarbu: Cred ca in 2009 vom accesa circa 3 mld. euro prin PNDR

Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ilie Sarbu, a declarat ca estimeaza ca in 2009 se vor atrage circa trei miliarde de euro prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), desi la inceputul anului nu era accesat niciun euro.
"Cea mai solicitata masura este "Renovarea si Dezvoltarea satelor pentru care s-au depus 1370 de proiecte in valoare de peste 3,3 miliarde euro. Pentru "Modernizarea exploatatiilor agricole s-au depus 3581 de proiecte cu o valoare estimata de peste un miliard de euro. De asemenea, pentru cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere au fost depuse 864 de proiecte cu o valoare estimata de 615 milioane euro. Sunt optimist si cred ca vom accesa circa trei miliarde de euro", a declarat Ilie Sarbu intr-un interviu pentru NewsIn.

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) va fi suplimentat, la sfarsitul acestui an, cu 101,69 milioane euro, suma ce va completa bugetele unor masuri din cadrul programului.

"Conform Planului European de Redresare Economica (PERE) urmeaza a se oferi un stimulent pentru economia europeana, prin alocarea a cinci miliarde euro pentru proiecte din domeniul energetic, infrastructura in banda larga (infrastructura de internet) si proiecte pentru noile provocari (schimbari climatice, energii regenerabile, biodiversitate, gestiunea resurselor de apa, inovatie si restructurarea sectorului produse lactate). Din suma alocata pentru Planul European de Redresare Economica, Romaniei ii revine suma de 101,69 mil euro care suplimenteaza bugetul initial alocat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala", se arata in datele MAPDR din luna iunie.

Astfel, masurile din cadrul PNDR ale caror fonduri vor putea fi suplimentate sunt "Modernizarea exploatatiilor agricole” (121), ”Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere” (123), ”Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii” (125), ”Plati de agro-mediu” (214), „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi” (312) si „Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale” (322).

Programul National de Dezvoltare Rurala stabileste politicile si actiunile de dezvoltare rurala pentru perioada 2007-2013, in domeniile agricol, silvic si dezvoltare rurala, dar si proiectele de investitii. Prin PNDR se vor derula, pana in 2013, fonduri europene de peste opt miliarde de euro, fonduri provenite din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala.

PNDR a fost aprobat in data de 20 februarie 2008 de catre Comitetul pentru Dezvoltare Rurala din cadrul Comisiei Europene si a fost lansat oficial in data de 3 martie a aceluiasi an.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri