Ministerul de Interne, Ministerul Justitiei, Ministerul Mediului si Consiliul Concurentei vor fi principalii beneficiari ai rectificarii bugetare.

Rectificarea bugetara pe care guvernul incepe sa o discute in perioada imediat urmatoare, potrivit premierului Calin Popescu Tariceanu, va tine cont de noua tinta de deficit, si anume de 1%. Dupa cum se stie, la finele lunii iunie, guvernul si FMI au convenit ca aceasta tinta sa fie de 0,7%, insa inundatiile au dat peste cap planurile autoritatilor romane. Potrivit reprezentantilor Ministerului Finantelor, oficialii Fondului si-au dat acordul cu privire la tinta de 1%, insa vor monitoriza cheltuielile din fondul de interventie.

De ce se va tine cont

La imparteala banilor, guvernul va tine cont de doua aspecte: pe de o parte de suplimentarea bugetelor ministerelor si institutiilor care sint direct raspunzatoare de activarea clauzei de salvgardare, si pe de alta parte de alocarea de fonduri pentru refacerea zonelor calamitate. In prima categorie intra Internele, Justitia si Mediul, iar in cea de-a doua - Mediul si Transporturile. Oficialii Finantelor refuza sa spuna din buzunarul cui vor fi luati banii respectivi, rezumindu-se sa afirme ca totul se va discuta.

Circuitul banilor

Premierul Tariceanu a declarat acum doua zile ca in primele sapte luni ale anului s-a inregistrat un excedent bugetar de 10 mii de miliarde de lei.

Acesti bani s-ar putea indrepta catre inlaturarea efectelor inundatiilor si/sau catre ministerele de care se leaga clauza de salvgardare. E greu de spus in momentul de fata care va fi circuitul banilor intre ministere. Totul depinde de cit va cere fiecare dintre acestea. Unele mai cedeaza intre timp, ne-au spus surse apropiate Ministerului Finantelor. Un indiciu l-a dat Tariceanu, care a afirmat ca in 2006 Ministerul Educatiei si Cercetarii va avea o suplimentare serioasa de fonduri, nefiind exclus ca aceasta sa se realizeze cu prilejul acestei rectificari.

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.