Comisia de disciplina din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures a decis demiterea a patru inspectori, iar un alt finantist a primit mustrare scrisa, acestia fiind implicati intr-un scandal de rambusari ilegale de TVA.

Masura a fost luata dupa ce la nivelul institutiei au fost facute verificari de catre Curtea de Conturi. Directia Finantelor Publice Maramures a fost implicata de la sfarsitul lunii mai, intr-un adevarat scandal legat de rambursari ilegale de TVA. Atunci s-a dispus arestarea adjunctului Administratiei Finantelor Publice, Dan Grebles, si a inca doi inspectori, Robert Kadlek si Crina Abrihan, pentru luare de mita, abuz in serviciu si santaj, potrivit NewsIn.

Directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures, Teodor Luputi, a declarat, luni, ca la nivelul institutiei au fost finalizate verificarile facute de Curtea de Conturi, descoperindu-se un prejudiciu de 7,2 milioane de lei in cazul rambursarilor ilegale de TVA. Din aceasta suma s-a reusit recuperarea a 2,8 milioane de lei. Pentru a descoperi celelalte legaturi infractionale a fost dispusa reverificarea a 35 de societati, la 17 dintre ele inchiendu-se actiunile de control.

De asemenea, comisia de disciplina din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures a decis demiterea a patru inspectori, iar un alt finantist a fost sanctionat cu mustrare scrisa. Directorul institutiei a refuzat sa faca publice numele celor demisi, aratand ca inca nu le-au fost comunicate deciziile.

"Cei patru au posibilitatea sa actioneze in contencios impotriva acestei decizii a Comisiei de disciplina. Vom reverifica activitatea multor firme si daca vom descoperi si alte firme implicate in rambursarile ilegale de TVA putem sa mergem cu controlul in urma cu 10 ani. Legea ne da acest drept, in cauzele penale. Nu inseamna ca daca 35-50 de agenti ecomonici au participat alaturi de cativa inspectori la aceste ilegalitati, toate firmele din judet sunt corupte. Dupa cum nici faptul ca s-au descoperit inspectori corupti nu denota ca toti ceilalti angajati sunt la fel. Totusi, n-am crezut ca cei pusi sa apere legea pot sa devina ei insisi certati cu lege", a spus Teodor Luputi.

La finalul lunii mai, Tribunalul Maramures a dispus arestarea inspectorilor Robert Kadlek si Crina Abrihan din cadrul Directiei Finantelor Publice Maramures, pentru luare de mita, abuz in serviciu si santaj, prejudiciul creat de cei doi fiind de aproximativ 150.000 de lei. La scurt timp a fost arestat si adjunctul Administratiei Finantelor Publice, Dan Grebles, acesta fiind acuzat de luare de mita in forma continuata, complicitate la santaj, participatie improprie sub forma complicitatii la infractiuni prevazute de Legea privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si Legea contabilitatii, in forma continuata si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Mita la RAR: Coduri si nume schimbate pentru crearea unui cerc inchis