Vicepremierul Dan Nica a anuntat, la finalul sedintei coalitiei, ca masurile anticriza propuse de PSD ar putea fi incluse in Codul Fiscal dupa ce vor fi analizate la nivelul comisiei tehnice a coalitiei PSD-PDL.
„Am decis ca in cadrul comisiei pe care noi o avem impreuna cu PDL sa analizam acele masuri care trebuie adoptate si sa fie introduse in Codul Fiscal, astfel incat in al doilea semestru al acestui an si in primul semestru al anului viitor sa avem masuri care sa aduca un sprijin mediului de afaceri, firmelor romanesti care au nevoie de un sprijin consistent din partea Guvernului. Au fost mai multe masuri care au fost discutate, urmeaza ca in cursul saptamanii viitoare sa avem o imagine foarte clara asupra implicatiilor pe care le va avea acest pachet de masuri pe care l-am discutat. Va spun doar cateva, fara ca ele sa fie limitative, fie ca este vorba de neimpozitarea profitului reinvestit, fie ca este vorba despre impozitul minim, toate aceste lucruri vor fi discutate in perioada imediat urmatoare”, a spus Nica, potrivit NewsIn.

El a precizat ca in cadrul comisiei comune – compuse din echipe conduse din Adriean Videanu de la PDL si Constantin Nita de la PSD – va fi stabilit un calendar foarte precis si va analiza si modul in care eventuale pierderi la buget vor fi compensate. De asemenea, Nica a afirmat ca masurile vor fi discutate si cu reprezentantii Ministerului de Finante si cei ai FMI. „Facem o evaluare si vom avea primele date de la finante dupa 20 si ceva iulie si vom vedea care sunt implicatiile financiare pentru a vedea de unde anume putem compensa o anumita scadere a veniturilor care este necesara. De altfel, la sfarsitul lunii vom avea si delegatia FMI si conform acordului suntem obligati sa discutam si cu FMI toate modificarile pe care dorim sa le aducem”, a aratat vicepremierul.

El a adaugat ca data la care vor intra in vigoare noile masuri va fi stabilita tot in urma recomandarii comisiei comune PSD-PDL. Nica a mai spus ca data de 1 septembrie reprezinta o data realista pentru adoptarea pachetului de masuri propus de PSD, dar ca unele dintre acestea ar trebui introduse mai devreme cu o luna, adica la inceputul lui august. "Fie ca acest lucru va insemna masuri referitoare la impozitul minim, fie ca acest lucru va insemna neimpozitarea profitului reinvestit, fie ca acest lucru inseamna o reducere a pretului la energie, astfel incat sa mai reducem aceasta presiune extraordinara pe care criza a adus-o asupra firmelor, sunt masuri pe care doresc sa le fi adoptat imediat. Eu va spun ca as fi dorit sa le adoptam de la 1 august, nu de la 1 septembrie", a spus vicepremierul.

Liderul grupului PSD din Camera, Viorel Hrebenciuc, a anuntat, duminica, ca partidul sau asteapta, in sedinta coalitiei care se va desfasura luni, un raspuns de la PDL si de la Emil Boc cu privire la programul anticriza al social-democratilor, dar si o evaluare a impactului eliminarii impozitului minim.

"Atat PDL, cat si premierul Emil Boc nu au niciun fel de pretext sa amane exprimarea unui punct de vedere in legatura cu masurile cuprinse in programul de actiune propus de PSD", a afirmat Hrebenciuc. "De sase luni de zile, Guvernul este in urma crizei si suntem convinsi ca, daca nu se iau masuri urgente, Romania nu va putea evita un derapaj economic si social de proportii in toamna. PSD asteapta maine, la sedinta coalitiei, un punct de vedere oficial al PDL in legatura cu planul de actiune propus de noi", a explicat liderul PSD.

Hrebenciuc a mai adaugat ca, in sedinta de luni a coalitiei, PSD asteapta din partea ministrului Pogea "evaluarea impactului eliminarii impozitului minim cu incepere de la 1 septembrie 2009". "Avand in vedere declaratiile pe care le-a facut Adrian Videanu, care a spus ca impozitul minim a fost cea mai mare eroare a Guvernului, decizia politica nu ar trebuie sa ridice probleme deosebite, astfel ca, din acest moment, aceasta chestiune este doar o problema de ordin tehnic, pe care Pogea trebuie s-o rezolve", a precizat el.

Hrebenciuc a mai mentionat ca PSD asteapta raspuns si cu privire la reducerea TVA la alimente si reducerea costului la energia electrica pentru consumatorii casnici.

Liderul PSD a enumerat masurile din planul anti-criza la care "tine" PSD: propunerea de eliminare a impozitului minim de la data de 1 septemebrie, fondul national de locuinte, scaderea TVA-ului pentru alimente, bonificatii pentru plata la timp a taxelor, extinderea programului Rabla la persoane juridice si tractoare, precum si penalizarea statului pentru nerespectarea termenelor de rambursare a TVA.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri