Romania a facut progrese in reforma justitiei fata de anul trecut, cand Comisia era ingrijorata de ritmul ei, dar constata ca implementarea acestor reforme este inca fragila, partial din cauza presiunii politice, a declarat Johannes Laitenberger, purtator de cuvant al CE.
Comisia Europeana a publicat miercuri cel de-al treilea raport anual care analizeaza progresele realizate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare instituit in momentul aderarii la UE pentru a redresa neajunsurile din reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei, potrivit NewsIn. In raport, executivul european prezinta o serie de recomandari pentru ca reforma justitiei sa aiba loc mai repede si mai eficient.

Fara politica in justitie!


Procesul de reforma a sistemului judiciar nu ar trebui politizat, iar pentru ca justitia sa functioneze independent si sa produca hotarari rapide si eficiente este nevoie de consens politic, se arata in raportul Comisiei Europene pe justitie.

De la raportul Comisiei din 2008, Romania a intreprins o serie de masuri binevenite in vederea relansarii procesului de reforma, arata raportul publicat pe site-ul executivului european, adaugand ca "s-a dat un nou impuls in acest sens, care a dus la intreprinderea unor masuri pozitive".

Cu toate acestea, Romania se confrunta in continuare cu dificultati legate de faptul ca cele doua coduri, civil si penal, nu au fost niciodata revizuite in totalitate. Acest lucru a dus la o serie de modificari legislative si la numeroase ordonante de urgenta. In aceasta situatie, apreciaza Comisia nu este surprinzator faptul ca jurisprudenta sistemului judiciar romanesc este contradictorie, ceea ce duce la intarzieri nejustificate, care, la randul lor, sunt abordate printr-un amalgam legislativ de ordonante de urgenta, norme si practici de punere in aplicare.

Situatia complexa astfel rezultata este urmarea unui proces politizat si nu a fost inca obtinut nici consensul politic pe scara larga care trebuie sa stea la baza reformei, nici un angajament neechivoc al tuturor partidelor politice de a asigura progrese reale in interesul poporului roman. Exista riscul ca numarul tot mai mare de acte legislative, de norme si de practici de punere in aplicare care rezulta din disensiunile permanente dintre partidele politice sa determine toate partile implicate sa piarda din vedere obiectivul principal, acela de a construi un sistem judiciar independent si stabil, in masura sa detecteze si sa sanctioneze conflictele de interese si sa combata coruptia in mod eficace, arata raportul.

Documentul precizeaza ca Guvernul a prezentat propuneri importante de reforma si ca rezultatele pozitive obtinute de procuratura incep sa fie insotite de actiuni din partea sistemului judiciar. "Cu toate acestea, pentru ca Romania sa poata demonstra obtinerea de progrese sustinute, procesul reformei sistemului judiciar nu ar trebui politizat. Este necesar un consens al tuturor actorilor implicasi pentru a permite sistemului judiciar sa functioneze independent, astfel incat sa se desfasoare anchete impartiale ale cazurilor de coruptie, care sa duca la hotarari rapide si eficace", se arata in raport.

Cititi mai multe in Romania, inca sub lupa UE la justitie
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri