Organizatorii de jocuri de noroc trebuie sa detina licenta de organizare pentru fiecare activitate, precum si autorizatii de exploatare pentru fiecare mijloc de joc de noroc sau spatiu de desfasurare a activitatii de jocuri de noroc, potrivit proiectului de hotarare pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a O.U.G nr.77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, publicat pe pagina de Internet a Ministerului Finantelor Publice (MFP), consultata de NewsIn.

De asemenea, au fost prevazute elemente de siguranta impotriva contrafacerii formularelor de autorizatii pentru exploatarea activitatilor din acest domeniu si a fost introdusa notiunea de exploatare directa. In proiect se mai arata ca a fost creata posibilitatea asocierii intre doi organizatori de jocuri de noroc si au fost explicitate situatiile ce pot interveni in urma efectuarii platii taxelor prin banca de catre organizatorul de joc de noroc.

Mijloacele de joc la nivelul intregii tari vor fi monitorizate, potrivit documentului, care detalieaza, de alfel, conditiile de autorizare specifice tuturor categoriilor de jocuri de noroc, mijloacele de joc, conditiile de functionare ale spatiilor de joc etc.

"Limitarea numarului de licente se va face in mod natural, pe criterii economice, avand ca urmare o concentrare a activitatii prin reducerea numarului de sali de joc si a ramanerii in activitate a acelor organizatori care se vor adapta noilor cerinte", mai anunta MFP.

Impactul asupra mediului de afaceri va consta in reducerea numarului de documente solicitate in vederea autorizarii. In plus, Finantele sustin ca impactul social va fi pozitiv, "prin scaderea dependentei potentialilor participanti la joc (clientii salilor autorizate)".

Firmele pot solicita obtinerea Licentei de organizare a jocurilor de noroc pentru activitati loto, de pariuri mutuale, de pariuri in cota fixa, jocuri de noroc caracteristice cazinourilor, activitati de tip slot-machine, activitati de bingo desfasurate in sali de joc si activitati de bingo organizate prin intermediul sistemelor retelelor de televiziune.

Daca operatorii economici nu dovedesc ca au achitat taxa aferenta licentei de organizare a jocurilor de noroc pentru primul an pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care documentatia a fost aprobata in cadrul comisiei, aprobarea se revoca de drept.

Cheltuielile legate de tiparirea Licentelor de organizare a jocurilor de noroc si Autorizatiilor de exploatare a jocurilor de noroc, precum si cele legate de producerea elementelor de siguranta vor fi suportate din bugetul Ministerului Finantelor Publice, se mai specifica in proiect.