Ministerul Finantelor Publice (MFP) a angajat un imprumut de 1 mld. euro de la banci cu scopul de a restructura datoria pe termen scurt, a confirmat presedintele Romaniei Traian Basescu.

"Conditiile sunt mai avantajoase decat daca s-ar imprumuta pe piata externa", a spus Basescu.

Faptul ca Ministerul Finantelor s-a imprumutat de la opt banci cu un miliard de euro prin forma unui club-loan, pentru acoperirea deficitului bugetar, a fost confirmat la The Money Channel, si de presedintele Bancii Transilvania, Robert Rekkers.

Rekkers nu a dat insa mai multe detalii cu privire la structura acestui imprumut sau la destinatia sa.

Informatia a aparut initial in publicatia Business Standard, conform careia BCR, BRD, UniCredit, Raiffeisen, Banca Transilvania, Volksbank, Bancpost si Alpha Bank au imprumutat statul cu un miliard de euro, fiecare banca venind cu sume diferite in structura imprumutului acordat, la o dobanda care ar putea fi de 5% pe an.

Varianta de finantare prin "club loan" este mai flexibila decat un credit sindicalizat sau o emisiune de eurobonduri si reprezinta o alternativa la titlurile de stat.

De la inceputul acestui an, Finantele au luat in emisiunile de certificate de trezorerie cu discont si de obligatiuni de tip benchmark 47,8 miliarde lei (mai mult de 10 miliarde euro).

Guvernul si-a asumat o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, in urma acordului de finantare cu Fondul Monetar International. FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea si maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, declara recent ca deficitul bugetar a ajuns la jumatatea acestui an la 2,7% din produsul intern brut (PIB), potrivit primelor evaluari, usor sub tinta convenita cu FMI, de 2,73% din PIB.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
S&P reconfirma rating-ul de perspectiva stabila al Romaniei