Varsta de pensionare a femeilor va trebui sa creasca gradual, de la 60 de ani pana la 65 de ani, intre 2014 si 2030, an in care va fi egala cu cea a barbatilor, prevederile urmand a fi cuprinse in noua lege a pensiilor, a declarat consilierul de stat al primului ministru, Mihai Seitan (foto).
"Noua lege a pensiilor isi propune sa respecte conditiile acordului incheiat cu FMI si Banca Mondiala, pentru a asigura sustenabilitatea sistemului public de pensii in urmatorii ani. Astfel, varsta de pensionare a femeilor va trebui sa creasca gradual, incepand cu 2014, de la 60 de ani pana la 65 de ani, urmand ca in 2030 varsta de pensionare a femeilor sa fie egala cu cea a barbatilor", a spus Seitan, citat de NewsIn.

"Aceasta solutie este cea corecta, pentru ca in acest moment se creeaza o discriminare intre femei si barbati: femeile primesc aceeasi pensie cu barbatii, desi contribuie mai putin la sistemul public de pensii", a adaugat consilierul de stat pentru munca si protectie sociala.

Seitan a adaugat ca, incepand din 2010, odata cu introducerea noii legi, pensiile nu vor mai fi indexate in functie de salariul mediu pe economie, ci anual, in functie de inflatie.

In prezent, varsta standard de pensionare este de 60 ani pentru femei si 65 ani pentru barbati, pornindu-se de la 58 de ani si sapte luni pentru femei si de la 63 de ani si sapte luni pentru barbati, potrivit prevederilor din Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii, a precizat presesintele Casei Nationale de Pensii, Doina Parcalabu, citat de NewsIn.

Stagiul minim de cotizare atat pentru femei, cat si pentru barbati este de 12 ani si doua luni, iar stagiul complet de cotizare pentru femei este de 27 de ani si doua luni, respectiv de 32 de ani si doua luni pentru barbati.

Banca Mondiala recomanda in primavara Guvernului sa reformeze sistemul de pensii, pentru a oferi pensii de limita de varsta sigure din punct de vedere economic. Estimarile pentru anul 2050 aratau ca sistemul de pensii din Romania va avea deficite in crestere, daca Executivul nu va lua masurile necesare pentru sustenabilitatea acestuia.

"Simularile arata ca, daca toti ceilalti parametri ai schemei de pensii sunt pastrati neschimbati, iar cresterea varstei de pensionare este aleasa ca singura masura de abordare a deficitului fiscal, atunci varsta de pensionare va trebui sa creasca, atingand nivele dramatice - 70 de ani - pentru ca sistemul de pensii sa devina sustenabil din punct de vedere fiscal, fara a fi nevoie de transferuri de la bugetul de stat", a atentionat Banca Mondiala.

Totusi, studiul Bancii Mondiale "nu recomanda nici un fel de masura si lasa la latitudinea Guvernului Romaniei sa aleaga 'combinatia de masuri' dintre optiunile existente, in abordarea sustenabilitatii sistemului de pensii", a tinut sa precizeze Banca Mondiala.

In mai, ministrul muncii, Marian Sarbu, declara ca guvernul are "o presiune importanta din partea Bancii Mondiale pentru a lua o decizie in ce priveste egalizarea varstei de pensionare intre femei si barbati pana la sfarsitul anului".

"Propunerea Bancii Mondiale este ca varsta de pensionare a femeilor si barbatilor sa fie egala in 2020, respectiv la 65 de ani, iar propunerea noastra este ca aceasta perioada sa se intinda pana in 2035. Cred ca in 2030 varsta de pensionara a femeilor si barbatilor ar putea ajunge la 65 de ani", a spus Sarbu, in 19 mai.

Numarul total al pensionarilor din Romania era de 5,513 milioane in luna iunie, potrivit datelor Ministerului Muncii.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri