Atat supraincalzirea economiei, cat si avantul creditarii inaintea crizei au fost mai pronuntate in Romania fata de Bulgaria, releva un raport intocmit de analistii Citi.
"Cu toate ca ambele tari au intrat in criza financiara cu deficite externe mari, exista motive solide sa consideram ca natura si ritmul ajustarii vor fi diferite”, arata analistii.

Ei argumenteaza ca, in primul rand, Bulgaria are consiliu monetar, in timp ce regimul cursului de schimb pentru Romania poate fi caracterizat ca unul cu flotare controlata.

Astfel, Romania poate folosi moneda nationala ca pe un factor de atenuare a socurilor, ceea ce ar trebui, in principiu, sa contribuie la evitarea unei ajustari costisitoare, explica analistii.

Pe de alta parte, Bulgaria, care nu are avantajul de a-si folosi cursul de schimb, ar putea trece printr-o ajustare mai bine dozata, care se va face prin preturile si salariile nominale.

"O analiza mai atenta la ritmul ajustarii in cele doua state pana in prezent sugereaza ca, in timp ce activitatea economica pare sa se contracteze intr-un ritm similar, deficitul de cont curent se restrange mai repede in Romania. Acest lucru are probabil drept cauza un regim de curs diferit", avertizeaza economistii Citi.

Ei arata ca, pe de alta parte, procesul dezinflationist pare sa fie mai solid in Bulgaria decat in Romania, iar politica fiscala practicata de statul vecin a fost mai prudenta, comparativ cu a Romaniei, care a fost prociclica.

De asemenea, analistii Citi arata ca implementarea "credibila" a programului de finantare externa cu FMI si UE ar consolida planul Romaniei de aderare la zona euro potrivit programului deja asumat, cu intrare in ERM-2, zona de asteptare pentru adoptarea euro, in 2012.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri