Prima misiune a Fondului Monetar International (FMI), condusa de Jeffrey Franks, care va evalua modul de indeplinire de catre Romania a angajamentelor asumate prin acordul semnat in martie cu FMI va veni miercuri, 29 iulie, in Romania, a anuntat institutia.
Concluziile vor fi prezentate la finalul misiunii, ce se va derula pana pe 10 august.

Scopul misiunii este sa pregateasca un raport privind planul de redresare economica a Romaniei, semnat in martie cu FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala si alte institutii financiare. Board-ul FMI ar putea discuta acest raport in a doua jumatate a lunii septembrie, insa data exacta nu a fost inca stabilita.

Board-ul FMI va decide daca angajamentele asumate au fost indeplinite de autoritatile romane, conditie de care depinde acordarea celei de-a doua transe a imprumutului, de circa 1,9 miliarde euro, calculata la cursul de schimb din 24 iulie, scrie NewsIn.

Misiunea FMI se va intalni cu autoritatile romane, precum si cu reprezentanti ai patronatelor, sindicatelor si bancilor. De asemenea, la o parte din intalniri vor participa reprezentanti ai Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Premierul Emil Boc a stabilit ca, din echipa guvernamentala care va participa la discutiile cu FMI si CE sa faca parte ministrii democrat-liberali Gheorghe Pogea, Radu Berceanu, Adriean Videanu, iar din partea PSD - vicepremierul Dan Nica si ministrii Constantin Nita si Marian Sarbu.

Romania a ajuns in luna martie la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro pe o perioada de doi ani, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC).

Banii de la FMI merg la BNR, pentru sustinerea rezervei valutare, sumele de la CE si Banca Mondiala sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, iar restul de un miliard de euro este pentru banci, in vederea sustinerii creditarii.

Primii bani de la Comisia Europeana au intrat in tara

Prima transa de la FMI, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost virata pe 6 mai, iar acordarea urmatoarei transe depinde de misiunea de evaluare a FMI.

Autoritatile romane au convenit cu Fondul Monetar International (FMI) incadrarea in anumite tinte de deficit pe fiecare trimestru, astfel incat, la finalul lunii decembrie, acesta sa nu depaseasca 24,3 miliarde lei. Pentru primul trimestru, tinta de deficit este de 8,3 miliarde lei, pentru finalul trimestrului II - de 14,5 miliarde lei, iar pentru sfarsitul celui de-al treilea trimestru - de 18,6 miliarde lei.

Pe 17 iulie, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, declara, la The Money Channel, ca in cazul in care Executivul nu va respecta tinta de deficit bugetar fixata in cadrul acordului de finantare cu FMI si CE "din cauza unor decizii interne", FMI nu va elibera urmatoarea transa.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri