Deficitul de cont curent al Romaniei se va restrange puternic in acest an, la 3,9% din PIB, estimeaza analistii de la Bank of America Securities-Merrill Lynch, care au revizuit in scadere prognoza, de la 5% in proiectia anterioara.

In 2008, deficitul de cont curent al Romaniei a fost de 12,3% din produsul intern brut (PIB).

Pentru 2010, analistii anticipeaza ca deficitul de cont curent al Romaniei va continua sa se restranga si va ajunge la 3,3% din PIB. In prognoza anterioara, Merrill Lynch miza pe un deficit al balantei de plati de 4,1% din PIB, in 2010, potrivit NewsIn.

Potrivit ultimelor date publicate de BNR, deficitul balantei de plati a Romaniei s-a redus cu 75,5% in primele cinci luni din 2009, la 1,776 miliarde euro, pe fondul comprimarii semnificative a deficitului comercial si mentinerii unui nivel ridicat al excedentului balantei transferurilor curente.

Analistii bancii au mentinut celelalte estimari. Astfel, economia Romaniei va scadea "in mod abrupt" in 2009 si 2010, cand s-ar comprima cu 6,4%, respectiv cu 2,5%, si ca urmare a ajustarii fiscale stabilite prin acordul de finantare cu FMI.

Acestia considera ca inflatia va depasi si in acest an tinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) - de 3,5% plus/minus 1 punct procentual -, ca urmare a presiunilor inflationiste mari si a deprecierii leului.

Astfel, analistii Bank of America Securities (BAS) si Merrill Lynch anticipeaza ca inflatia din Romania ar putea ajunge la 5,2% in 2009.

Analistii bancii de investitii considera, de asemenea, ca BNR va scadea rata dobanzii de politica monetara la 8% in acest an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si