Romania nu poate indeplini parametrii fixati in acordul cu FMI pentru finele anului deoarece scaderea economiei va fi mai mare decat cea convenita - de minus 4%, a spus seful statului, precizand ca deficitul bugetar trebuie mentinut "undeva la 4,6% din PIB" pentru a putea adera la zona euro in 2014.

"Nu se pune problema sa intrerupem acordul cu FMI. Parametrii primelor 6 luni arata ca Romania a ramas in angajamentele, in acordul cu Fondul. (...) Ce putem anticipa este ca nu vom putea sa ne indeplinim parametrii fixati in acord pentru 31 decembrie. (...) Cel mai serios motiv este ca vom avea o cadere economica mai mare decat cea estimata, decat - 4%", a declarat Traian Basescu.

Presedintele a explicat ca, in cazul unei caderi a economiei mai mult de -4%, si incasarile la buget vor fi mai mici, prin urmare si deficitul bugetar va fi mai mare, informeaza NewsIn.

"Atunci trebuie gasite formule de compensare a deficitului pentru a ramane totusi undeva la 4,6% din PIB, avem tot interesul sa ne mentinem in parametri pentru a intra in zona euro la 1 ianuarie 2014", a spus seful statului.

Basescu a apreciat ca "la FMI se va gasi foarte multa intelegere" pentru ca reprezentantii Fondului sunt specialisti, iar Romania poate demonstra ca nu poarta vina caderii economiei. Cauzele sunt, a spus seful statului, caderea pietelor externe si reducerea consumului intern, pentru ca romanii au devenit mai prudenti si economisesc banii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Seful Transporturilor promite privatizarea CFR Marfa in 2016