Exporturile romanesti au crescut din 1997 pina in 2004 cu peste 9.400 de milioane de euro. Totusi, domeniile exploatate de tara noastra nu sint si cele mai competitive: ele depind de tehnologii primare si costul scazut al fortei de munca.
In primele opt luni ale acestui an, exporturile romanesti au crescut cu 16% fata de aceeasi perioada a lui 2004. Valoarea lor s-a ridicat la 14.300 de milioane de euro, conform datelor provenite de la Autoritatea Nationala a Vamilor. Textilele, autovehiculele, aparatura electronica, produsele metalurgice, titeiul si incaltamintea sint cele mai importante domenii de export romanesti. Ele reprezinta aproape 77% din totalul exporturilor autohtone, partenerii principali ai Romaniei fiind Italia (20%), Germania (14%) si Turcia (8%). In ceea ce priveste serviciile, liderii autohtoni la export sint turismul si IT-ul.

Deficit la impozit

O mare parte din exporturile catre UE sint generate de industriile care folosesc intensiv resurse naturale. Acest tip de produse necesita putina tehnologie si depind de pretul mic al fortei de munca, cu o capacitate redusa de a se adapta la tehnicile noi si materialele importate. Conform Strategiei Nationale de Export, atit exportul, cit si importul sint concentrate in interiorul Europei, iar tara noastra ar avea nevoie de o mai buna diversificare.

De asemenea, in aceasta perioada, importurile romanesti s-au ridicat la 20.000 de milioane de euro, deficitul ajungind astfel la 5.800 de milioane de euro. Important este mai ales deficitul in sectorul agricol si alimentar, unde media de acoperire a importurilor prin exporturi este de 80% in fiecare an.

Codasi in Est

Comertul exterior al Romaniei pe cap de locuitor este mai scazut decat acela al tarilor vecine. Intre 20002002, acesta a fost de 5,7 ori mai scazut decit in Republica Ceha, de 5,5 ori mai scazut decit in Ungaria, de 4,2 ori mai mic decit in Slovacia, de 2 ori mai mic decit in Polonia si de 1,5 ori mai mic decit in Bulgaria. De asemenea, conform Raportului de Competitivitate Globala, Romania are indici de competitivitate mici din cauza inflatiei, a absentei tehnologiilor moderne, a subventiilor si a tulburarilor monetar-financiare care au avut un impact negativ.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri