Preturile productiei industriale nu au mai inregistrat scaderi, in termeni anuali, potrivit datelor INS, care prezinta statistici pentru acest indicator din noiembrie 2006.

In luna mai, cadenta anuala de crestere a preturilor productiei industriale a fost de 1,4%.

Pe sectoare de activitate, au fost inregistrate cresteri de preturi de 12,2% la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor si activitati de decontaminare si de 10,58% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.

Pe de alta parte, preturile din industria extractiva s-au redus cu 14,37%, iar cele din industria prelucratoare au fost cu 0,89% mai mici.

Pe mari grupe industriale, preturile au avansat cu 10,52% la produsele din industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 9,56% in industria bunurilor de uz curent si cu 8,91% in industria bunurilor de capital. La polul opus au fost produsele din industria energetica si industria bunurilor intermediare, preturile acestora micsorandu-se cu 7,9%, respectiv cu 3,7%.

Comparativ cu luna anterioara, preturile productiei industriale au crescut cu 0,64%, potrivit datelor INS. Dupa destinatie, atat preturile productiei industriale pe piata interna, cat si cele de pe piata externa au crescut cu 0,5%, respectiv cu 1%.

Pe sectiuni, preturile produselor din industria prelucratoare au crescut cu 1%, in timp ce in industria extractiva acestea au scazut cu 1,3%.

De asemenea, preturile produselor la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 0,4%, iar cele ale produselor la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare s-au situat aproape la acelasi nivel din luna anterioara (-0,01%).

Pe marile grupe industriale, produsele din industria energetica au crescut cu 2,7%, bunurile de capital cu 0,6%, cele de uz curent cu 0,3%, iar produsele din industria bunurilor de folosinta indelungata cu 0,2%. In schimb, preturile au fost mai mici cu 1% la produsele din industria bunurilor intermediare.