Preturile productiei industriale s-au comprimat in termeni anuali cu 0,03% in iunie, ca urmare a scaderilor mari din industria extractiva si de prelucrare, care nu au putut fi compensate de majorarile din productia si furnizarea de energie sau distributia de apa, conform Institutului National de Statistica (INS)
Preturile productiei industriale nu au mai inregistrat scaderi, in termeni anuali, potrivit datelor INS, care prezinta statistici pentru acest indicator din noiembrie 2006.

In luna mai, cadenta anuala de crestere a preturilor productiei industriale a fost de 1,4%.

Pe sectoare de activitate, au fost inregistrate cresteri de preturi de 12,2% la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor si activitati de decontaminare si de 10,58% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.

Pe de alta parte, preturile din industria extractiva s-au redus cu 14,37%, iar cele din industria prelucratoare au fost cu 0,89% mai mici.

Pe mari grupe industriale, preturile au avansat cu 10,52% la produsele din industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 9,56% in industria bunurilor de uz curent si cu 8,91% in industria bunurilor de capital. La polul opus au fost produsele din industria energetica si industria bunurilor intermediare, preturile acestora micsorandu-se cu 7,9%, respectiv cu 3,7%.

Comparativ cu luna anterioara, preturile productiei industriale au crescut cu 0,64%, potrivit datelor INS. Dupa destinatie, atat preturile productiei industriale pe piata interna, cat si cele de pe piata externa au crescut cu 0,5%, respectiv cu 1%.

Pe sectiuni, preturile produselor din industria prelucratoare au crescut cu 1%, in timp ce in industria extractiva acestea au scazut cu 1,3%.

De asemenea, preturile produselor la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 0,4%, iar cele ale produselor la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare s-au situat aproape la acelasi nivel din luna anterioara (-0,01%).

Pe marile grupe industriale, produsele din industria energetica au crescut cu 2,7%, bunurile de capital cu 0,6%, cele de uz curent cu 0,3%, iar produsele din industria bunurilor de folosinta indelungata cu 0,2%. In schimb, preturile au fost mai mici cu 1% la produsele din industria bunurilor intermediare.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri