Hossu, Cartel Alfa: FMI ar putea amana finalizarea legii unice a salarizarii

Guvernul a cerut Fondului Monetar international (FMI) sa ii permita sa amane finalizarea legii unice a salarizarii, iar Fondul ar putea fi de acord cu amanarea termenului de 31 octombrie "cu cateva luni, posibil pana la finalul acestui an", a declarat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
"Este evident si a inteles (FMI n.r.) ca este nevoie de mai mult timp pentru constructia unei legi adecvate (a salarizarii unitare a bugetarilor n.r.), care intr-adevar sa raspunda necesitatilor de transparenta, de echivalare a unor salarii si care sa dea eficienta sistemului administrativ. Este o amanare a termenului respectiv, care sa nu mai fie pentru octombrie, sa fie prelungit mai mult, pentru a da posibilitate unui dialog, inclusiv a unor simulari, legat de sistemul de salarizare din sectorul bugetar", a declarat Hossu la iesirea de la discutiile cu reprezentantii FMI.

El a adaugat, insa, ca propunerea va fi discutata de Guvern, "pentru ca ei sunt negociatori in problema", urmand ca FMI sa stabileasca ulterior daca este de acord cu aceasta masura, anunta NewsIn.

Pe de alta parte, presedintele BNS, Dumitru Costin, este impotriva acestei masuri de amanare a finalizarii legii unice a salarizarii pana dupa alegerile prezidentiale. El a explicat ca o necunoscuta importanta in finalizarea legii este diferenta dintre numarul de posturi din sectorul bugetar si numarul efectiv al angajatilor.

"Noi nu stim, guvernul nu ne-a spus, cati angajati sunt in sistemul bugetar. Stim ca sunt aproximativ 1,1 milioane de posturi si probabil mai putini angajati deoarece sunt oameni care ocupa mai multe locuri de munca si aceasta ar fi cheia si pentru reducerea cheltuielilor de personal in sectorul bugetar. Nu e vorba neaparat de a da oameni afara, ci trebuie sa se asigure ca iau masuri pentru aceia care ocupa mai multe posturi", a explicat Costin.

In acordul initial cu FMI, finalizarea legii unice a salarizarii la 31 octombrie este una dintre conditiile ca Romania sa primeasca urmatoarele transe de la Fond.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri