A treia tara din UE dupa ritmul de crestere al preturilor la producator

Romania a avut, in iunie, al treilea ritm de crestere anuala a preturilor productiei industriale din Uniunea Europeana, de 1,3%, in timp ce la nivelul blocului comunitar preturile s-au redus cu 6,7%, potrivit datelor publicate de Eurostat.
Pe primele doua locuri in UE s-au clasat Malta si Ungaria, unde preturile productiei industriale au urcat in luna iunie cu 21,2%, respectiv 1,2% fata de luna similara din 2008, mai arata datele biroului european de statistica.

Cele mai semnificative scaderi ale preturilor la producator au fost inregistrate in a sasea luna a acestui an in Olanda, de 13,2% fata de luna similara din 2008, Danemarca, de 11,2%, si Belgia, de 9,4%, anunta NewsIn.

In iunie, preturile productiei industriale s-au micsorat in zona euro cu 6,6% fata de aceeasi luna din 2008.

Preturile din sectorul energetic s-au redus in a sasea luna din 2009 cu 15,9% in UE si cu 15% in zona euro fata de luna similara a anului trecut. In iunie s-au ieftinit si produsele intermediare, cu 5,4% in UE si cu 6,4% in zona euro si bunurile de uz curent, cu 1,7%, respectiv 2,9%.

In schimb, preturile bunurilor de folosinta indelungata au crescut cu 1,9% in UE si cu 1,5% in zona euro, iar cele ale bunurilor de capital, cu 0,8% in statele membre si cu 0,3% in zona euro.

Fata de mai, preturile la producator au avansat in iunie in Romania cu 0,5%, in timp blocul comunitar a avut o crestere lunara a preturilor productiei industriale de 0,2%, iar zona euro, de 0,3%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri