Guvernantii se intalnesc astazi cu delegatia FMI

Membrii Guvernului vor avea o intrevedere cu delegatia FMI astazi, la Palatul Victoria, la ora 17:30, potrivit unor reprezentanti ai Executivului.
O misiune a Fondului Monetar International, condusa de Jeffrey Franks, se afla in Romania in scopul evaluarii modului in care tara noastra a indeplinit angajamentele asumate prin acordul de imprumut semnat in luna martie.

Concluziile vor fi prezentate la finalul misiunii, ce se va derula pana in 10 august. Board-ul FMI va decide daca angajamentele asumate au fost indeplinite de autoritatile romane, conditie de care depinde acordarea celei de-a doua transe a imprumutului, de circa 1,9 miliarde euro, potrivit NewsIn. Valoarea primei transe a fost de 5 miliarde de euro.

Premierul Emil Boc a declarat in urma cu cateva saptamani ca vrea sa negocieze cu CE si FMI alocarea unor sume mai mari pentru investitiile in infrastructura, care sa nu fie luate in calcul la stabilirea deficitului, pentru ca Romania risca sa respecte indicatorii stabiliti cu cele doua institutii, dar sa nu realizeze investitiile propuse, potrivit NewsIn.

Seful Executivului a anuntat si ca masura neimpozitarii profitului reinvestit trebuie discutata mai intai cu FMI si CE, pentru ca aplicarea acesteia sa nu afecteze deficitul bugetar negociat cu cele doua institutii internationale.

Guvernul si-a asumat o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, in urma acordului de finantare cu Fondul Monetar International. FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea si maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat recent ca va negocia cu FMI un deficit bugetar cel putin egal cu scaderea veniturilor din economie, precizand ca "nivelul veniturilor pe semestrul I a fost mai scazut cu 5,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut si reflecta efectele crizei financiare si economice asupra capitalului privat in mod special".Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri