BNR discuta "la nivel tehnic" posibilitatea ca a doua transa din banii de la FMI sa ajunga la bugetul de stat, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, adaugand insa ca, si in acest caz, sumele respective ajung in final tot in rezerva BNR.
"Discutam tehnic acest lucru. Imprumutul de la FMI e un fel de swap, noi alimentam contul nostru in lei de la FMI si, in schimb, primim DST si o transformam in moneda convertibila. Stiu despre aceasta propunere si o echipa de la noi discuta tehnic despre cum s-ar putea face, dar in final banii ajung tot la BNR", a spus Isarescu.

El a explicat ca, in cazul in care Ministerul Finantelor Publice (MFP) va decide sa cheltuiasca banii pe plan intern va avea nevoie sa ii schimbe in lei, la Banca Nationala a Romaniei (BNR), alimentand rezerva valutara.

"Daca nu o va utiliza pe plan intern sau o va utiliza doar partial, va scuti rezerva de bani din care se fac platile externe ale statului", a spus Isarescu.

El a adaugat ca, in contextul actual, crede ca "reluarea cresterii economice implica un dozaj de injectie monetara bine cantarit, gradual, echilibrat in economia romaneasca si atunci impactul nu va fi inflationist, ci de incurajare a cresterii si de reducere a blocajelor, mai ales daca Guvernul, statul isi va onora toate platile scadente si va evita arieratele".

Presedintele Traian Basescu declara, ieri seara, la postul public de televiziune, ca joi va avea o intalnire cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), precizand ca va incerca sa obtina de la Fond dreptul ca a doua transa din imprumutul contractat de Romania sa mearga catre bugetul de stat, si nu la BNR.

Isarescu: Modificarea structurii cheltuielilor bugetare, mai importanta decat nivelul deficitului

Modificarea structurii cheltuielilor bugetare, "absolut necesara", este mai importanta decat nivelul deficitului bugetar, insa legislatia face "extrem de greoaie" o reforma pe acest segment, prin indreptarea banilor dinspre salarii catre investitii, a spus guvernatorul BNR.

"Sper cat de cat la o corectie pe structura bugetului. Dezbaterea merge pe marirea deficitului (bugetar, n.r.), dar mi se pare mai importanta o dezbatere pe structura cheltuielilor bugetare. In ciuda constientizarii faptului ca nu poti pune pe partea de cheltuieli atat majorarile salariale, cat si investitiile, constatam ca singurele care au crescut au fost tot cheltuielile salariale si materiale, iar marja pe investitii se diminueaza", a spus Isarescu, potrivit NewsIn.

El a mentionat, insa, ca legislatia privind schimbarea structurii cheltuielilor bugetare este "extrem de greoaie si rigida", ceea ce face ca o reforma pe acest segment sa ia mult timp si sa fie "dureroasa, dar absolut necesara".

"E nevoie de un program pe ani de zile, pentru ca daca vine cineva si vrea sa se uite la economia romaneasca, structura fortei de munca e importanta", a comentat guvernatorul BNR.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit prognoza pentru inflatia la finalul lui 2009 la 4,3%, de la estimarea anterioara de 4,4%, arata raportul trimestrial asupra inflatiei prezentat de guvernatorul bancii centrale.

In acelasi timp, BNR a mentinut tinta de inflatie pentru sfarsitul acestui an la 3,5%, plus sau minus un punct procentual.

Rata anuala a inflatiei a coborat in iunie la 5,86%, de la 5,95% in mai, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Romania a inregistrat in iunie cea mai ridicata rata a inflatiei anuale din Uniunea Europeana, de 5,9%, in conditiile in care cea din UE a fost de 0,6%, iar pe locurile urmatoare s-au clasat Polonia (4,2%) si Lituania (3,9%), potrivit Eurostat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri