Gradul de racordare al populatiei Romaniei la reteaua de canalizare a crescut usor in primul semestru fata de 2008, la 51,39% iar gradul de racordare la statiile de epurare a ajuns la 42,65%, potrivit raportului semestrial publicat de Administratia Nationala Apele Romane.
Administratia Nationala Apele Romane (ANAR) realizeaza un raport referitor la stadiul implementarii Directivei 91/271/EEC privind evacuarea apelor uzate urbane la aglomerari umane cu mai mult de 2.000 de locuitori echivalenti. In 2008, gradul de racordare la sistemul de canalizare era de 49,46%, iar la statiile de epurare de 42,18%, potrivit NewsIn.

Totusi, chiar daca exista 513 sisteme de canalizare functionale in 2.605 aglomerari in Romania, doar 24 dintre ele sunt conforme cu cerintele Directivei 91/271/EEC, privind epurarea apelor uzate urbane. De asemenea, 397 de aglomerari sunt deservite de 362 statii de epurare functionale, din care numai 14 statii de epurare sunt conforme cu cerintele Directivei europene, numai pentru treapta secundara de epurare.

Conform Raportului de monitoring realizat de Administratia Nationala Apele Romane, din volumul total de ape uzate necesitand epurare, numai 30% a fost suficient epurat in anul 2008. Aproape o treime (33,13%) sunt ape uzate neepurate si circa 37% sunt ape insuficient epurate.

"Prin urmare, un procent de 70% din apele uzate provenite de la principalele surse de poluare a ajuns in 2008 in receptori naturali, in special in rauri, neepurate sau insuficient epurate, comparativ cu un procent de 80% din apele uzate cat era in perioada 2005-2006. Aceasta reducere cu 10% a cantitatii de poluanti evacuate se datoreaza scaderii consumului de apa potabila si reducerii pierderilor de apa din reteaua de canalizare, precum si imbunatatirii functionarii statiilor de epurare modernizate", se mai arata in comunicatul ANAR.

Procentul de ape neepurate este in continuare destul de mare, astfel incat obiectivul major ramane cresterea numarului de statii de epurare si modernizarea celor existente, astfel incat nivelul de calitate a apelor sa ajunga la standardul european de calitate, respectiv clasa II de calitate, respectiv a apelor care se incadreaza in prezent in clasele III, IV si V de calitate.

Printre cei mai mari poluatori se numara Bucuresti, Galati, Braila, Tulcea, Giurgiu, Turnu Severin, Ploiesti, Targoviste, Bacau, Barlad, Vaslui, Suceava, Botosani, Husi.

De asemenea, mari poluatori se regasesc si in sectorul industrial. Este vorba de complexele de crestere a animalelor care au negociat cu Comisia Europeana o perioada de tranzitie in care trebuie sa se conformeze (cea mai mare limita de timp este 2013), de unitatile industriale Azomures, Targu Mures, Oltchim Ramnicu-Valcea, Uzinele Cloro-sodice Govora, Chim Complex Borzesti, Letea Bacau, Petrobrazi, Viromet Victoria, Sometra Copsa Mica, precum si de exploatarile miniere SNL Oltenia, CN Huilei, Baia Borsa, Suplacu de Barcau.

Apele Romane precizeaza ca reducerea surselor de poluare este necesara, prin realizarea de noi statii de epurare si, in marile aglomerari urbane (peste 10.000 de locuitori echivalenti), a treptelor tertiare de epurare a apelor uzate.

Astfel, pana la sfarsitul anului 2009, in Bucuresti, trebuie finalizata linia I (10 mc/s), urmand ca, pana in 2012 sa fie realizate si lucrarile la linia II de epurare. Din totalul statiilor de epurare, 18 statii de epurare au grade de racordare mai mari de 95%, respectiv statiile de epurare aferente aglomerarilor Cluj-Napoca, Constanta, Sibiu, Bistrita, Victoria, Slobozia, Urziceni, Tandarei, Fieni, Stei, Sebes-Petresti, Plopeni, Arad, Curtea de Arges, Buzau, Odorheiul Secuiesc, Carei, statii de epurare care trebuie sa fie, de asemenea, finalizate.

In plus, pana la sfarsitul anului 2010, o parte din marile aglomerari urbane cu mai mult de 100.000 de locuitori echivalenti, de exemplu, Bucuresti, Cluj, Iasi, Buzau, Piatra Neamt, Satu Mare, Carei (judetul Satu Mare), Constanta, Galati, Targu Mures, Ploiesti, Timisoara trebuie sa raporteze finalizarea lucrarilor la statiile de epurare cu treapta tertiara si implicit racordarea integrala la acestea.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri