Datele exclud vanzarile de autovehicule si motociclete si sunt ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. In serie bruta, declinul a fost mai putin pronuntat, de 16,3%, fata de iunie 2008.

In a sasea luna a acestui an, cel mai semnificativ declin a fost inregistrat in comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate, de 24,1%, urmat de scaderea cu 17,4% a vanzarilor de bunuri nealimentare. In plus, vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun s-au micsorat cu 7,1% fata de aceeasi luna din 2008.

In iunie, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, s-a diminuat cu 44,1% fata de a luna similara a anului trecut, pe fondul reducerii cu 54,5% a vanzarilor de autovehicule.

Afacerile din servicii de piata prestate populatiei, ajustate dupa zilele lucratoare si sezonalitate, s-au redus cu 20,4% fata de iunie 2008, determinate in principal de injumatatirea

Retailul a scazut cu 9,9% la sase luni


In primul semestru, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 9,9%, dupa diminuarea cu 17,5% din comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate si de 8,4% din vanzarile de produse nealimentare. Vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun s-a redus cu 1%.

In serie bruta, scaderea pe ansamblu a fost de 9,7% intre 1 ianuarie si 30 iunie.

Cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu peste o treime (36%), scadere cauzata in principal de comertul cu autovehicule, care s-a redus cu 44,7%.

Cat priveste serviciile de piata pentru populatie, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri a scazut cu 10,6%.