Cheltuielile de personal vor fi reduse in 2009 cu circa 1,5 miliarde lei prin impunerea a 10 zile de concediu fara plata pentru totii bugetarii, iar de la cheltuielile cu bunurile si serviciile se vor economisi aproape 2,5 miliarde lei, a declarat ministrul finantelor Gheorghe Pogea.
Guvernul trebuie sa economiseasca peste un miliard de euro pentru a putea limita deficitul bugetar la 7,3% din PIB, nivel agreat cu FMI pentru acest an, comparativ cu 8,3-8,4% din PIB, cat este calculat sa ajunga fara aceste masuri, potrivit NewsIn.

Astfel, Pogea a explicat ca, pe de-o parte, veniturile bugetare vor fi suplimentate cu 300 milioane lei din impozitul minim.

Pe de alta parte, la nivelul cheltuielilor bugetare, 1,5 miliarde lei vor fi economisite din impunerea concediilor fara plata pentru personalul bugetar, de cate 10 zile, "sau timp liber corespunzator".

Totodata, aproape 500 milioane lei vor fi scutite din "inlocuirea orelor suplimentare cu timp liber corespunzator".

Pe partea de bunuri si servicii, cheltuielile vor fi taiate cu 2,485 miliarde lei, "exceptie facand bunurile si cheltuielile materiale din domeniul sanatatii", a explicat ministrul finantelor.

Cheltuielile cu personalul in sectorul public vor fi reduse cu 0,66% din PIB pana la finalul lui iunie 2010, respectiv cu circa 3 miliarde lei, a declarat Gheorghe Pogea, precizand ca va fi vorba si despre "un numar mare de disponibilizari".

Ministrul finantelor nu a inaintat o cifra pentru numarul persoanelor disponibilizate din sistemul public, motivand ca este "prematur" sa faca acest lucru.

"Nu discutam despre 1.000-2.000 de persoane, va fi vorba despre un numar mare de disponibilizari", a spus Pogea.

Reducerea cheltuielilor bugetare ar putea presupune si disponibilizari

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a recunoscut ca o reasezare a cheltuielilor de personal in sectorul bugetar ar putea presunune si disponibilizari si ca a invitat sindicatele la discutii pentru a gasi o solutie de compromis.

"In textul scrisorii, pe care o va trimite FMI, nu se vorbeste despre o diminuare a numarului de personal din punct de vedere strict cantitativ. Aici este vorba de o reasezare, din punct de vedere macroeconomic, a cheltuielilor cu personalul, cu salariile. Lucrul acesta poate sa insemne si o solutie de acest tip (disponibilizari, n.r), dar tocmai pentru asta am rugat reprezentantii sindicatelor sa vina astazi la o discutie de inceput, principiala, pentru a vedea in ce masura putem impreuna sa diminuam aceste costuri", a precizat ministrul Muncii.

Declaratiile lui Marian Sarbu vin dupa anuntul facut marti de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, care afirma ca pana in luna iunie a anului viitor cheltuielile salariale trebuie sa fie reduse cu 3 miliarde lei pentru ca Romania sa-si respecte obligatiile convenite cu reprezentantii Fondului Monetar International(FMI).

Cat priveste forma finala pe care o va avea proiectul Legii unice a salarizarii bugetarilor, ministrul Muncii a mai spus ca o decizie legata de coeficientii de salarizare trebuie luata in functie de conditiile economice prin care trece Romania.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri