Accizele la tigarete au crescut anul acesta cu trei euro mai mult decit s-a convenit cu UE. Pentru anul viitor, Ministerul Finantelor planuieste o majorare ceva mai mica, dar si un pret minim de vinzare. Cel mai ieftin pachet de tigari va costa 26.000 de lei.

Calendarul de crestere al accizelor convenit cu UE prevedea ca la 1 iulie 2005 nivelul accizelor la tigarete sa fie de 19,5 euro pe mia de tigarete. Insa, in luna martie a acestui an Finantele au decis sa devanseze acest calendar, la 1 aprilie in loc de 1 iulie. Mai mult, nivelul accizei a fost stabilit la 22,13 euro pe mia de tigarete, cu aproape trei euro peste nivelul convenit. Ministerul a justificat masura prin faptul ca bugetul, afectat de introducerea cotei unice de impozitare, avea nevoie de venituri mai mari. In proiectul de modificare a Codului fiscal pe care Finantele l-au facut public saptamina trecuta, acciza la tigarete are o valoare de 24,5 euro pe mia de tigarete, adica exact nivelul stabilit initial in calendarul de majorare al accizelor.

Finantele vor pret minim

In proiectul de lege amintit, se mentioneaza ca de anul viitor va fi introdus un pret de referinta care va fi avut in vedere pentru comercializarea alcoolui, distilatelor, bauturilor spirtoase care provin din productia interna sau din import si pentru tutun. La acest pret de referinta, care va fi stabilit de organizatia patronala ce detine cel putin 70% din totalul cifrei de afaceri realizate de agentii economici producatori si importatori, se adauga accizele. Legea concurentei nu agreeaza pretul minim. A fost un caz in 2002 cind s-a stabilit un pret minim la alcool, dar masura a fost contestata de Consiliul Concurentei, iar legea a fost abrogata in 2003. Acum nu se mai spune pret minim, ci pret de referinta. Acest pret de referinta va lovi in tigarile ieftine: Carpati, Plugarul, Doina etc., ne-a spus Gilda Lazar, purtator de cuvint al producatorului de tigari JTI. De altfel, si presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, a declarat ca stabilirea unui pret minim incalca Legea concurentei. In situatia in care se ajunge sa se introduca acest pret de referinta, nu va mai exista un pachet de tigari mai ieftin de 25.800 de lei. In prezent, un pachet de Carpati se vinde cu 22.000-23.000 de lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri