Economia romaneasca se va contracta cu 7,5% anul acesta si cu 2% in 2010, estimeaza analistii de la Bank of America Securities - Merrill Lynch, care au revizuit estimarile anterioare, scrie NewsIn.
In raportul anterior, analistii bancii mizau pe o scadere a economiei cu 6,4% in 2009 si 2,5% in 2010. Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a scazut in primul trimestru al acestui an cu 6,2% fata de perioada similara din 2008.

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, a spus recent ca scaderea economiei romanesti in trimestrul al doilea a fost mai mare decat cea inregistrata in primele trei luni din 2009, depasind 8%.

FMI a revizuit prognoza pentru scaderea economiei Romaniei in acest an la 8-8,5%, de la estimarea anterioara de 4,1%.

Institutul National de Statistica (INS) va publica joi, 13 august, datele privind evolutia PIB in trimestrul al doilea.

In ceea ce priveste deficitul fiscal, acesta se va situa la 7,2% din produsul intern brut (PIB) in 2009 si de 6,3% in 2010.

De asemenea, analistii bancii de investitii considera acum ca Banca Nationala a Romaniei va scadea rata dobanzii de politica monetara la 7,5% in acest an, fata de 8%, cat estimau anterior. Pentru 2010, acestia mizeaza pe o scadere catre 5,5%.

Consiliul de administratie al bancii centrale a decis in 4 august sa reduca dobanda cheie de la 9% la 8,5% pe an, in conformitate cu
asteptarile, insa a surprins piata prin scaderea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta la 30%, ceea ce va pune la dispozitia bancilor noi lichiditati.

In urma deciziei, dobanda de politica monetara revine la nivelul in vigoare in perioada ianuarie-februarie 2008, cand BNR era, insa, intr-un ciclu de inasprire a politicii monetare. De la inceputul lui 2009, BNR a coborat dobanda cheie cu 1,75 puncte procentuale, de la 10,25% la 8,50% pe an.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri