Liderii Blocului National Sindical si ai Cartel Alfa propun reducerea numarului orelor de munca lucrate de angajatii din sectorul bugetar la 38 sau chiar 20 de ore pe saptamana si spun ca daca ar fi reduse zilele de lucru, s-ar reflecta si in calculul pensiilor.
"Nu putem accepta concediul fara plata de 10 zile. Trebuie ca fiecare institutie sa discute cu sindicatele si sa convina asupra reducerilor de personal sau sa faca alte reduceri pe care nu le-au avut pana acum in vedere. O alta varianta pe care o vom avansa in discutiile de saptamana viitoare cu premierul va fi reducerea saptamanii de lucru de la 40 de ore la 38 de ore pentru ca daca ai 10 zile fara plata aceste zile nu vor vi luate in calcul la pensie si vor duce la diminuarea acestora", a declarat vicepresedintele Cartel Alfa, Luca Octavian, potrivit NewsIn.

El a precizat ca ar fi de acord si ca reducerea orelor de lucru saptamanale sa fie aplicata si anul viitor daca aceasta masura ar ajuta la reducerea cheltuielilor salariale.

La randul sau, presedintele BNS, Dumitru Costin, a afirmat ca o solutie de reducere a cheltuielilor salariale ar reprezenta-o reducerea zilei de lucru de la opt ore la patru ore pentru o anumita perioada de timp.

O alta solutie inaintata de liderul sindical vizeaza reducerea orelor suplimentare efectuate de angajatii din sistemul bugetar si diminuarea drastica a deplasarilor nejustificate.

"Trebuie sa vedem cum putea face disponibilizari in conditiile in care in ultimii patru ani s-au creat suplimentar 57.000 de posturi in sanatate, ce sunt si ocupate, iar aceste posturi sunt create numai in orasele mari si in centrele universitare, in conditiile in care ne confruntam cu o acuta criza de personal in localitatile mici", a explicat presedintele BNS.

"In plus, se face o mari risipa de bani in zona autoritatilor locale, unde s-au facut foarte multe angajari mergand pe criteriu clientelar. Din informatiile pe care le am, exista 1.000 de primarii pe lista de asteptare a fondului de rezerva la bugetul de stat, care risca sa intre in incapacitate de plata pentru ca au avut cheltuieli exagerate fara a tine cont de situatia economica actuala", a precizat Costin.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Peste 9.000 de romani primesc pensii de serviciu