Investitiile straine directe in Romania au scazut in primele sase luni cu 42,99% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 2,894 miliarde euro, fiind cu 21,9% mai mari decat deficitul de cont curent, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Situatia investitiilor straine directe s-a deteriorat, insa, comparativ cu inceputul acestui an. Astfel, dupa primele doua luni, investitiile straine directe in Romania erau in crestere cu 38,1% pentru ca, la finalul primului trimestru, sa se inregistreze un declin anual de 13,9%. Investitiile s-au diminuat mai mult dupa primele patru luni, respectiv cu 44,4%, apoi scaderea s-a temperat usor, astfel ca, in primele cinci luni, investitiile straine directe s-au redus cu 42,02%, relateaza NewsIn.

In primul semestru din 2008, investitiile straine directe se cifrau la 5,076 miliarde euro.

Din investitiile straine directe inregistrate in primele sase luni din 2009, participatiile la capital au reprezentat 40,9%, profitul reinvestit - 9,4%, iar creditele intra-grup au acoperit restul de 49,7%, potrivit BNR.

Creditele pe care le iau firmele localizate in Romania de la companiile-mama cu sediul in strainatate au potentialul de a adanci deficitul de cont curent, deoarece vor fi returnate la scadente.

Deficitul balantei de plati a Romaniei a scazut cu 73,3% in primele sase luni din acest an, la 2,375 miliarde euro, pe fondul comprimarii semnificative a deficitului comercial.

Anul trecut, investitiile straine directe in Romania au crescut cu 24,5%, pana la 9,02 miliarde euro, acoperind 53,5% din deficitul contului curent.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Preturile au crescut cu 4% in decembrie 2019