Valoarea creantelor recuperate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a scazut in primul semestru al anului cu 49,70% fata de perioada similara a anului trecut, la 36,507 milioane lei.
"In perioada ianuarie - iunie 2009, AVAS a realizat din activitatea de valorificare a creantelor preluate de la banci, furnizorii de utilitati, CNAS, ANRS si a celor preluate de la MFP, venituri totale de 36.507.000 lei", au spus reprezentantii Autoritatii, citati de NewsIn.

In primul semestru al anului trecut AVAS a recuperat creante in valoare de 72,583 milioane lei.

Potrivit datelor Autoritatii, portofoliul de creante ramase de recuperat la data de 30 iunie 2009 s-a situat la nivelul de 6,173 miliarde lei, la care se adauga creanta in suma de 1,313 miliarde lei preluata asupra fostei Companii Romane de Petrol (SNP Petrom S.A.)

La sfarsitul lunii iunie 2009, AVAS avea 52.700 de debitori, din care 2.345 cu creante bancare, 48.295 cu creante fiscale si 1.989 cu creante comerciale.

Pe tipuri de creante, cei mai mari debitori cu obligatii de natura bancara, in ordine descrescatoare, sunt Societatea Nationala a Petrolului "Petrom" SA Bucuresti, Comtim SA Timisoara, Sanca Impex SA Bucuresti, Mercur Trading SA Bucuresti, Azochim SA Savinesti, Draman SRL Constanta, Siderca SA Calarasi, Terra SA Focsani, CNM Navrom SA Constanta, General Trading Investment CO SA.

"In cazul acestor debitori, exceptand creanta detinuta asupra debitoarei SNP Petrom, a carei recuperare este reglementata de O.U.G. nr. 249/2000, impotriva societatilor debitoare mentionate a fost declansata fie executarea silita in temeiul O.U.G. nr. 51/1998, privind valorificarea unor active ale statului, cu modificarile si completarile ulterioare, fie procedura insolventei conform Legii nr. 85/2006", au spus reprezentantii AVAS.

Cei mai mari debitori cu obligatii de natura comerciala sunt SC de producere a Energiei Electrice si Termice Termoelectrica SA Bucuresti, Ferom SA Tulcea, Sidermet SA Calan, Moldomin SA Moldova Veche, Gavazzi Steel SA Otelu Rosu, Nitramonia SA Fagaras, Total Filiala Bradmin Brad, Comsuin Ulmeni Oltenita, Enet SA Focsani, Compania Nationala a Cuprului Aurului si Fierului Minvest SA Petrosani.
Conform declaratiilor AVAS, pentru recuperarea creantelor aferente acestor debitori se afla in derulare fie procedura insolventei, fie executarea silita a bunurilor din patrimoniul acestora.

"In cazul operatorilor economici care presteaza servicii comunitare de utilitati publice prin care se asigura satisfacerea nevoilor de utilitate si interes public general, recuperarea creantelor detinute de AVAS asupra acestora se va putea realiza si prin esalonarea la plata prin aplicarea unei scheme de ajutor de stat, in conditiile incadrarii in criteriile de eligibilitate stabilite prin schema", au precizat reprezentantii AVAS.

Printre cei mai mari debitori cu obligatii de natura fiscala se numara Inchiderea si Conservarea Minelor SA - CNLO SA Targu Jiu, Roman SA Brasov, Tractorul UTB SA, Compania Nationala a Huilei SA - Exploatarea Miniera Lupeni, Compania Nationala a Metalelor Neferoase "Remin" SA Baia Mare, Compania Nationala a Huilei SA - Exploatarea Miniera Paroseni, Compania Nationala a Huilei SA - Exploatarea Miniera Petrila, Compania Nationala a Huilei SA - Exploatarea Miniera Lonea, Compania Nationala a Huilei SA - Exploatarea Miniera Uricani, CFR Regionala Timisoara.

Pentru recuperarea creantelor aferente societatilor Inchiderea si Conservarea Minelor SA si a Tractorului UTB SA a fost declansata procedura insolventei, Roman SA beneficiaza de o reglementare speciala, iar impotriva celorlalti debitori mentionati a fost declansata executarea silita.

Debitori preluati de la Ministerul Finantelor Publice cu obligatii provenite din executarea garantiilor de stat emise pentru imprumuturi externe sunt societatile Oltchim SA Ramnicu Valcea, Contrasimex SA Bucuresti, SN Imbunatatiri Funciare SA Bucuresti, Sanevit SA Arad, Azochim SA Savinesti, Ocrim Romania SA Bucuresti, Novatex SA Pitesti, Pomicola SA Valul lui Traian, Sidermet SA Calan, Pobac SA Bacau.

Majoritatea acestor debitori se afla in procedura insolventei, cu exceptia Oltchim S.A. care beneficiaza de o reglementare speciala, a Contrasimex SA si a SN Imbunatatiri Funciare SA Bucuresti, aflate in procedura de executare silita.

De asemenea, in primul semestru al anului 2009, AVAS a emis sase ordine catre societatile beneficiare de inlesniri la plata ce constau in esalonari si/sau scutiri la plata a unor obligatii de natura fiscala.

Totodata, reprezentantii institutiei au mai spus ca AVAS a inregistrat, in primele sase luni ale acestui an, si alte solicitari de esalonare la plata, iar aceste solicitari vor putea fi analizate dupa aparitia Hotararii de Guvern ce va reglementa conditiile de eligibilitate care trebuie indeplinite de catre operatorii economici din portofoliul AVAS in vederea accesarii sprijinului financiar, precum si procedurilor de acordare, monitorizare si mentinere in vigoare a facilitatilor acordate.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri