Presedintele Traian Basescu este de parere ca solutia ca bugetarilor sa le fie acordate 10 zile de concediu fara plata nu este cea corecta si considera ca ar trebui organizate testari, pe baza carora sa ramana functionarii buni, si a mai spus ca statul "a ramas la fel de cheltuitor”.
"Nu cred ca asta este solutia (zece zile concediu fara plata- n.r.). Avem in administratia locala foarte multa ineficienta", a spus seful statului, citat de NewsIn.

Traian Basescu a spus ca, in conditiile in care, cel mai probabil, Guvernul va lasa la latitudinea sefilor de institutii sa aleaga intre a recurge la concedieri sau a impune concediul de 10 zile fara plata, el recomanda sa se recurga la testari in urma carora sa fie triati angajatii buni, iar cei slabi sa plece.

"Recomandarea mea este, indiferent de culoarea politica a sefului de institutie, solutia corecta este - eu asta as face daca as fi presedintele unei institutii -, as face testari: cei buni raman, ceilalti pleaca. Stim cu totii ca avem un balast la nivel bugetar", le-a spus Basescu autoritatilor locale tulcene. Seful statului a spus ca prin diminuarea veniturilor, in urma concediului fara plata, atat ale functionarilor valorosi, cat si ale celor mai putin capabili, exista riscul ca cei buni sa plece.

De altfel, presedintele a sustinut ca, de-a lungul timpului, chiar si in mandatul sau de presedinte, fara ca acest lucru sa insemne ca au avut girul sau, s-au produs multe excese la nivel bugetar, referindu-se la cresterile de personal din structurile statului si la chelutieli.

"Eu sustin ca acum trebuie ajustate aceste excese - cele cu cheltuielile de personal si cu cheltuielile materiale", a spus Basescu, subliniind ca excesele bugetare, neprioritizate, s-au vazut pe timpul crizei. "Sunt un adept al eliminarii exceselor in chelutirea banilor publici", a spus Basescu.

Seful statului a mai spus ca, pana in prezent, statul roman a aratat ca nu este capabil sa se adapteze la criza. "A ramas la fel de cheltuitor, spre deosebire de sistemul privat care si-a ajustat singur chelutielile", a argumentat Basescu.

Surse ministeriale au declarat pentru NewsIn ca Executivul vrea sa isi asume raspunderea pe un proiect de Lege privind restucturarea unor institutii publice si aplicarea unor masuri cu caracter financiar. Proiectul prevede ca ordonatorii principali de credite pot decide daca angajatii vor avea 10 zile de concediu fara plata in intervalul septembrie - octombrie - noiembrie sau pot decide reducerea programului de lucru astfel incat venitul lunar al salariatilor sa fie fie redus cu 15,5%.

Sporurile care ar urma sa fie eliminate sunt cel de confidentialitate, de mobilitate, de risc si solicitare neuropsihica, suplimentul postului si cel corespunzator treptei de salarizare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Erste: România și toate țările din regiune intră în recesiune
Setari Cookie-uri