Produsul intern brut (PIB) al Romaniei ar putea scadea cu 7,9% in acest an, pe fondul inrautatirii evolutiei economiei in trimestrul III, considera analistii ING intr-un raport publicat, estimarea lor fiind usor sub prognoza anuntata luni de Fondul Monetar International (FMI).
Anterior, ING anticipa o scadere a economiei romanesti cu 7,1% in 2009.

Noua proiectie a ING se bazeaza pe anticiparea scaderii mai accentuate a produsului intern brut al Romaniei in trimestrul al treilea din acest an, cu 10%, urmata de o micsorare cu numai 6,4% in ultimul trimestrul, scrie NewsIn.

Institutul National de Statistica a anuntat joi ca economia romaneasca s-a contractat cu 8,8% in trimestrul II fata de intervalul similar din 2008, in timp ce fata de cele trei luni anterioare scaderea a fost de 1,2%. In primul trimestru al anului Romania a avut o scadere a PIB de 6,2% fata de aceeasi perioada din 2008 si de 4,6% fata de ultimul trimestru din 2008.

"Datele despre scaderea PIB in trimestrul II arata o deteriorare semnificativa a economiei in termeni anuali, dar raportat la trimestrul anterior, ne arata ca suntem aproape de nivelul minim al declinului, in conditiile in care scaderea a incetinit substantial. Perspectiva evolutiei cererii externe pare sa se fi imbunatatit, iar relaxarea creditarii pe plan local sustine, de asemenea, acest aspect", se arata in raportul ING.

Totodata, economistii ING se asteapta la o scadere a economiei si in 2010, an pentru care si-au revizuit estimarea la 0,6% de la 0,4%, argumentand ca "presiunea pe deprecierea leului va creste gradual, mai ales ca urmare a faptului ca politica fiscala nu ajuta moneda nationala".

FMI ia in calcul o scadere a economiei romanesti cu 8-8,5% in 2009, urmata de o usoara revenire, ce s-ar putea reflecta intr-o crestere cu 0,5-1% in 2010.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
PIB-ul a crescut in statistici. Cum simt managerii evolutia economiei
Setari Cookie-uri