Presedintele Traian Basescu s-a aflat astazi la Brasov, pentru a vedea primul lot de 25 de tractoare Universal 650 Crystal care vor fi exportate in Egipt, el afirmand cu aceasta ocazie ca decizia de a opri productia la Brasov a fost gresita.
Presedintele s-a urcat in cabina unui tractor, alaturi de reprezentantul firmei egiptene, Ahmed El Said, a pornit motorul tractorului, declarandu-se multumit de felul in care se prezinta noile utilaje agricole produse la Brasov.

„Acum doi ani, cand am discutat cu presedintele egiptean Hosni Mubarak, primul lucru pe care mi l-a spus a fost ca Egiptul are mare nevoie de tractoarele romanesti. Mi-a explicat presedintele egiptean ca in tara sa exista zeci de mii de tractoare romanesti, care ar avea nevoie de piese de schimb si ca egiptenii apreciaza foarte mult calitatea tractoarelor importate din Romania. I-am spus atunci ca sunt sceptic in ceea ce priveste reluarea productiei de tractoare in Romania si ma bucur acum ca m-am inselat“, a declarat presedintele Basescu.

Acesta l-a rugat pe Ahmed El Said sa-i transmita fiului presedintelui egiptean ca a castigat pariul facut in urma cu doi ani, Basescu sustinand, cu tot scepticismul, ca in Romania se vor mai produce tractoare, in timp ce fiul presedintelui Moubarak sustinea ca nu se vor mai face vreodata tractoare in tara noastra, potrivit NewsIn.

„Piata egipteana este una care poate prelua un numar mare de tractoare, de aceea cred ca este un lucru bun cel inceput acum“, a spus presedintele.

Traian Basescu a precizat ca masura luata de a opri productia de tractoare la Brasov a fost una eronata, dictata, se pare, de diferite interese imobiliare, iar acest lucru este dovedit de reluarea fabricarii tractorului romanesc.

„In opinia mea oprirea fabricarii de tractoare la Brasov a fost una nedreapta, Guvernul de atunci luand o hotarare pripita, generata de imposibilitatea de a gasi fonduri pentru reluarea productiei. Ma bucur ca astazi reluarea productiei de tractoare la Brasov este o realitate si de aceea, cand am fost invitat sa vad acest prim lot de 25 de tractoare, am lasat totul deoparte si am venit la Brasov“, a spus presedintele.

Basescu crede ca acest tractor poate fi omologat si pentru piata romaneasca, agricultura Romaniei avand nevoie de circa 700.000 de tractoare.

„Pentru a vinde acest tractor si in Romania mai trebuie parcursi o serie de pasi, in primul rand omologarea lui la standarde europene. Apoi, de ce nu, se poate imagina un program de sprijinire a agricultorilor romani, poate chiar ceva de genul programului Prima Casa, care s-ar putea numi Primul tractor. Nu vreau sa duc in derizoriu aceasta problema, cert este ca pe viitor se pot gasi solutii de sprijinire a celor care vor dori sa cumpere un tractor romanesc competitiv. Dar pana acolo vor mai trebui facute ceva modificari, in ceea ce priveste poluarea si imbunatatirea conditiilor din cabina“, a declarat Traian Basescu.

In cadrul discutiilor avute cu conducerea societatii Roman SA, presedintelui Traian Basescu i s-a solicitat sa sustina crearea unui program de sustinere a productiei de tractoare, care ar putea genera foarte multe locuri de munca pe orizontala la Brasov si in imprejurimi.

„Conducerea societatii i-a solicitat presedintelui sa discute cu cei de la Ministerul de Finante pentru ca rambursarea TVA-ului sa se faca cat mai rapid, pentru a se putea finanta productia. Directorul Roman SA i-a explicat presedintelui ca uzina produce camioane militare pentru SUA, camioane care sunt produse la standarde NATO, dar nu sunt destul de apreciate pentru piata romaneasca. De asemenea, s-a discutat posibilitatea ca Ministerul Administratiei si Internelor sa creeze un program pentru cumpararea de masini produse in tara pentru Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta, acesta urmand a face parte dintr-un program de sustinere a productiei interne“, a declarat primarul Brasovului, George Scripcaru.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri