Proiectul Legii unitare a salarizarii prevede, in ultima forma luata in discutie, cresterea salariului minim pe economie la 750 lei anul viitor si la 900 lei in 2011, urmand ca, in 2015, salariul minim sa ajunga la 1.110 lei, au declarat surse guvernamentale.
Proiectul va fi prezentat Guvernului pentru a fi dezbatut in sedinta de miercuri, dupa cum arata NewsIn.

"Proiectul Legii unice este fundamentat pe o proiectie macroeconomica ce vizeaza o majorare semnificativa a salariului minim pe economie, la 750 lei in 2010, urmata de o crestere a salariului minim cu inca 150 lei, in 2011, pentru a ajunge la 900 lei. Salariul minim va avea o crestere mult mai lenta incepand cu 2012, pentru a se ajunge la valoarea de 1.110 lei in 2015", au precizat sursele citate.

Reprezentantii Executivului au mai spus ca restructurarea aparatului bugetar va duce la diminuarea cheltuielilor bugetare cu 0,8% din Produsul Intern Brut (PIB) in 2010.

Duminica, secretarul de stat in ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a declarat ca proiectul Legii unitare a salarizarii a fost finalizat pe baza analizei impactului financiar a Ministerului de Finante si ca urmeaza a intra miercuri in dezbaterea Guvernului.

Reprezentantul Ministerului Muncii a mai spus ca salariile a cel putin 100.000 de bugetari ar urma sa creasca anul viitor, ca urmare a majorarii salariului minim pe economie.

"Odata cu majorarea salariului minim, salariile aflate sub noua valoare in grila vor trebui sa creasca. Intre 100.000 si 150.000 de bugetari vor avea parte de o crestere a salariilor, in functie de valoarea la care se va decide majorarea salariului minim", explica Mocanu.

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, declara la inceputul lunii august ca salariul minim pe economie va creste cu 25% fata de valoarea actuala si ca masura va intra in vigoare din prima zi a anului viitor. Astfel, salariul minim pe economie ar putea creste de la 600 lei, in prezent, la 750 lei.

Nota de fundamentare a "Legii privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice" prevede la Sectiunea a 3-a privind "Impactul socio-economic al proiectului de act normativ", ca "in anul 2010 impactul macro-economic produs de aplicarea acestei legi va conduce la o crestere minora a castigului salarial mediu brut pe total economie, intrucat apreciem ca legea se va aplica la circa 150.000 persoane care se situeaza in apropierea salariului de baza minim".

Documentul mai prevede ca "in anul 2010 proiectul de act normativ se adreseaza in special persoanelor cu venituri mici si va realiza pentru personalul debutant o salarizare mai atractiva cu mult superioara celei existente in prezent".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri