Premierul i-a cerul ministrului de finante sa poarte discutii cu fiecare ministru in legatura cu rectificarera bugetara, care ar putea fi adoptata in guvern in sedinta urmatoare, de miercurea viitoare, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, Ioana Muntean, citata de NewsIn.

"Primul ministru i-a cerut ministrului de finante sa discute cu fiecare ministru in parte si, probabil, saptamana viitoare va fi adoptat in guvern (proiectul de rectificare bugetara)", a spus Muntean.

In urma acordului la care au ajuns autoritatile romane cu misiunea Fondului Monetar International la inceputul lunii august, parametrii bugetari au fost modificati semnificativ, in conditiile inrautatirii prognozei macroeconomice. Astfel, reprezentantii FMI au acceptat un deficit bugetar de 7,3% din PIB pentru acest an, fata de 4,6% din PIB, cat reprezenta tinta fixata dupa misiunea din martie.

Dupa primele sapte luni din acest an, deficitul bugetului general consolidat a ajuns la circa 3% din PIB.

In 11 august, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, declara ca, pentru ca guvernul sa atinga noua tinta de deficit bugetar, este nevoie de o ajustare a deficitului cu 5,5 miliarde lei, care se va realiza la rectificarea bugetara din august.

Fara aceasta "corectie", ce presupune in special reduceri de cheltuieli publice, deficitul bugetar ar ajunge la 8,3-8,4% din PIB, potrivit lui Pogea. Astfel, cheltuielile bugetare vor fi reduse cu 4,5 miliarde lei, iar veniturile vor fi suplimentate cu 300 milioane lei din aplicarea impozitului minim in acest an.

La nivelul cheltuielilor bugetare, 1,5 miliarde lei vor fi economisite din impunerea concediilor fara plata pentru personalul bugetar, de cate 10 zile, "sau timp liber corespunzator". Totodata, aproape 500 milioane lei vor fi scutite din "inlocuirea orelor suplimentare cu timp liber corespunzator".

Pe partea de bunuri si servicii, cheltuielile vor fi taiate cu 2,5 miliarde lei, "exceptie facand bunurile si cheltuielile materiale din domeniul sanatatii", a precizat ministrul finantelor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si