Pentru cei cu venituri sub 10 milioane de lei, castigul datorat cotei unice de impozitare - nesemnificativ fata de majorarea preturilor
Conform calculelor CNSLR-Fratia, in urma pachetului de masuri fiscale si financiare pe care guvernul Tariceanu l-a pus in aplicare, 92 la suta din salariati vor saraci. Astfel, pentru cei 4.432.100 salariati din Romania, suma de 30.110 miliarde de lei obtinuta prin aplicarea cotei unice de impozitare se imparte disproportionat. 4.077.532 de salariati, care au venituri brute de pana la 10 milioane de lei lunar, beneficiaza de o majorare medie lunara de nici 50.000 de lei. Restul de 8 la suta, adica 354.568 de oameni, castiga in medie la leafa circa 7 milioane de lei.

Salariatii care nu castiga mai nimic de pe urma introducerii cotei unice de impozitare vor fi, in schimb, cei mai afectati de masurile luate de Guvern pentru compensarea gaurii provocate bugetului de stat prin introducerea cotei. Astfel, inghetarea salariilor pentru personalul bugetar, cresterea preturilor la energia electrica, termica si la gaze, precum si accizarea suplimentara a unor produse de stricta necesitate vor fi o povara mai mare pentru salariatii cu venituri sub 10 milioane decat pentru cei cu venituri mari. In plus, mentinerea cotei de 49,5 la suta pentru contributiile la asigurarile sociale scade posibilitatea angajatorilor de a mari salariile. "Este evident ca, prin cumularea efectelor pozitive nesemnificative rezultate in urma aplicarii cotei unice de impozitare cu efectele negative mult mai importante, salariatii si alte categorii de persoane cu venituri mici si medii vor plati factura unei politici fiscale nepopulare", se arata in comunicatul CNSLR-Fratia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri