ING Bank Romania a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru sfarsitul acestui an, de la 6,3% la 5,7%, ca urmare a inrautatirii situatiei economiei, dar si a stabilitatii peste asteptari a cursului de schimb, potrivit unui raport publicat de banca.

Rata anuala a inflatiei a coborat in iulie la 5,06%, potrivit asteptarilor, in timp ce fata de iunie preturile de consum au scazut cu 0,07%, pe fondul ieftinirii alimentelor si mentinerii preturilor la marfuri nealimentare si servicii.

In iulie, rata anuala a inflatiei, de 5,06%, a fost cea mai mare din Uniunea Europeana.

Ultima prognoza a Bancii Nationale a Romaniei indica o rata a inflatiei de 4,3% la finalul acestui an, usor in scadere fata de estimarea initiala. Banca Nationala a Romaniei tinteste in acest an o inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual.

„Totusi banca centrala ar putea fi prea optimista in prognoza sa de inflatie pentru 2009 si 2010. Ramanem precauti in ceea ce priveste evolutia viitoare a inflatiei deoarece riscurile inca persista”, se arata in raportul ING. Pentru 2010, ING se asteapta la o inflatiei de 5,5%.

De asemenea, BNR a revizuit in scadere prognoza pentru inflatia la finalul anului viitor, de la 2,8% la 2,6%, in conditiile in care tinta pentru finalul lui 2010 a fost stabilita tot la 3,5%, plus sau minus un punct procentual.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si