Platile pentru cererile de sprijin pe suprafata vor fi date din luna octombrie

Platile pentru cererile de sprijin pe suprafata pentru 2009 vor fi date incepand cu 16 octombrie, a declarat directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Daniel Constantin.
"La data de 16 octombrie, dorim sa incepem platile pentru suprafete. Asta inseamna ca noi trebuie sa terminam controalele pana la inceputul lunii octombrie", a declarat directorul general APIA, Daniel Constantin.

Acesta a mai spus ca, pana la sfarsitul lunii august, APIA va efectua plati de aproximativ un miliard euro.

De asemenea, directorul general APIA a mai spus ca institutia pe care o coordoneaza are responsabilitatea de a verifica datele declarate de fermieri privind cererile de plata, precum si indeplinirea conditiilor de eligibilitate.

Verificarea cererilor de plata se realizeaza prin controale administrative si controale pe teren.

Daniel Constantin a mentionat ca fermierilor care nu permit realizarea controlului pe teren le sunt respinse cererile de plata. Controalele se efectueaza pe o baza de 10% din numarul total de cereri inscrise, cele care sunt controlate fiind selectate aleatoriu.

De asemenea, Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ilie Sarbu, a declarat intr-un in luna iulie ca fermierii ar putea beneficia pentru campania agricola de toamna de un avans de 70% din nivelul platilor pe suprafata cuvenite pentru 2009.

APIA a reusit sa achite 92,56%, adica 492 milioane euro, din subventiile pe suprafata aferente anului 2008, pana la data de 30 iunie, termen pana la care Comisia Europeana nu aplica penalitati, pentru care au fost primite confirmari pe baza extraselor de cont. Pe langa aceasta suma agentia a mai achitat subventii pe suprafata aferente 2008 pana la valoarea de 503,6 milioane euro, pentru care nu s-au primit inca extrase de cont.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri