Conducerea Federatiei Generale a Sindicatelor FAMILIA „Anghel Saligny” a cerut Guvernului Romaniei, eliminarea platii TVA la emiterea facturii, deoarece firmele de constructii au restante uriase de incasat, in principal de la stat.

Co-presedintele federatiei sindicale – care reprezinta doar angajatii din domeniu constructiilor – Eugen Colceriu a declarat ca statul este principalul vinovat pentru falimentul firmelor de constructii si nici nu ia masuri sa le ajute sa treaca cu bine criza economica, informeaza NewsIn.

„Cerem plata TVA la incasarea facturii, plata tuturor restantelor catre firmele de constructii si rezolvarea legii achizitiilor publice, in asa fel incat sa se fixeze o valoarea minima sub care orice lucrare sa nu poata cobori. Acestea sunt cele trei revendicari majore pentru sector. Daca aceste probleme se vor rezolva, se vor rezolva multe probleme din sectorul de constructii./.../ Din punctul nostru de vedere, pentru tot ceea ce s-a intamplat in ultima an, Guvernul este vinovat. La ora actuala noi nu putem identifica nicio masura de relansare economica in Romania. Asistam de aproape un an interg la dispute politice, iar sectorul privat este total dezinteresant pentru actualii guvernanti”, a afirmat Colceriu in cadrul unei conferinte de presa, adaugand ca Guvernul Romaniei sustine ca circa 90% din plati au fost achitate catre constructori, lucru neadevarat.

La randul sau, Radu Deac, liderul de sindicat al celor peste 1.000 de muncitori din cadrul Sucursalei Cluj a Hidroconstructia SA, a afirmat ca diferite institutii ale statului au datorii de 52 de milioane de lei la firma de stat.

„Hidroconstructia are de incasat 52 de milioane de lei, 95% din ei venind din directia statului, deci prin contracte si lucrari executate la intreprinderi care sunt de stat, regii, consilii locale, consilii judetene, ministere. Cea mai veche factura neonorata este din luna martie”, a afirmat Deac. Potrivit acestuia, neincasarea facturilor duce la intarzieri in plata salariilor, respectiv la denaturarea procesului de productie prin faptul ca firmat nu isi poate permite sa achite facturi, la randul ei.

Federatia Generala a Sindicatelor FAMILIA „Anghel Saligny” are 60.000 de membri la nivel national si reprezinta, potrivit conducerii, 15% din muncitorii care muncesc in domeniul constructiilor in Romania.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Dupa ani de criza, economia Greciei incepe din nou sa respire