"Productia industriala va consemna o posibila restrangere de volum, dar de intensitate scazuta, nivelul negativ al soldului conjunctural (-5 la suta) fiind destul de apropiat de zero. Nici pe termen mai lung nu se intrevede o redresare a activitatii industriale, in conditiile in care soldul opiniilor aferent volumului total al comenzilor a scazut de la +3 la suta la -18 la suta. In schimb, activitatea de constructii isi va mentine tendinta ascendenta (sold conjunctural: +37 la suta), insa dinamica portofoliului de comenzi va inregistra o posibila incetinire de ritm comparativ cu luna iulie", se arata in buletinul conjunctural pe luna august publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), privind asteptarile agentilor economici.
In ceea ce priveste profitabilitatea, sectorul industrial ar putea inregistra din nou o usoara pierdere, in timp ce profitabilitatea din constructii si-ar putea stopa tendinta ascendenta, in conditiile in care soldul conjunctural pozitiv s-a redus semnificativ, la 5%).

Evolutia slaba a sectorului industrail este cauzata in principal de estimarile negative privind industria mijloacelor de transport, industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio si TV, precum si pentru activitatea de tiparire si reproducere pe suporti a inregistrarilor, arata sondajul BNR, citat de NewsIn.

In acelasi timp, estimarile indica stagnarea investitiilor in industrie si o posibila restrangere, de mica amplitudine, in constructii, "avand in vedere ca soldul conjunctural isi pastreaza traiectoria descrescatoare, iar doua treimi dintre respondenti anticipeaza stabilitatea cheltuielilor de capital comparativ cu luna precedenta", mai arata raportul.

Companiile sustin, de altfel, ca cererea insuficienta este principalul factor ce restrange activitatea celor doua sectoare, urmat de blocajul financiar, ratele ridicate ale dobanzilor la credite si deprecierea monedei nationale.

Datele au fost, insa, influentate si de variatiile sezoniere semnificative, luna august fiind o perioada de concedii de odihna si in care se realizeaza lucrari de revizie tehnica a capacitatilor de productie.

De asemenea, raportul BNR subliniaza si evolutia personalului din sectorul industrial, in conditiile in care companiile vor continua sa faca disponibilizari in august. In constructii, nivelul personalului va continua sa creasca, insa intr-un ritm mai lent fata de luna iulie, soldul conjunctural injumatatindu-se fata de luna iulie, mai arata raportul.