Presedintele Traian Basescu a afirmat vineri, la Botosani, in cadrul unei intalniri cu reprezentanti ai administratiei locale, ca Romania va iesi din criza la sase luni dupa ce marile puteri vor inregistra o crestere economica „reala”, precizand ca solutia pentru iesirea din criza este continuarea investitiilor.

Traian Basescu a apreciat ca „Romania este extrem de dependenta de revenirea de pe pietele externe” , dar si ca tara noastra „nu poate iesi singura din criza”, ci va fi pregatita sa sa isi reia cresterea economica „imediat ce marile puteri isi vor relua aceasta crestere”, relateaza 9AM.


"Romania va iesi din criza la sase luni dupa ce piata germana, piata Statelor Unite isi reiau cresterea economica reala”, a spus Basescu. Acesta a afirmat ca solutia pentru iesirea din criza o reprezinta continuarea investitiilor, aratand ca tarile care au avut ca si principal criteriu dezvoltarea pe baza de investitii si modernizare sunt mai putin afectate decat tarile care au mers pe crestere economica pe stimularea consumului.

"Astfel de tari, cum e cazul Cehiei sau Poloniei, trec mai usor peste criza. Cheia in aceasta perioada este sa continuam investitiile”, a subliniat Basescu. Acesta a afirmat ca Romania isi va reveni mai vreu din criza, deoarece cresterea economica bazata pe stimularea consumului s-a dovedit a fi „nerealista”. „Acum platim o factura extrem de grea, cea a cresterii economice bazata pe consum. S-a stimulat enorm consumul si criza a facut ca romanii sa nu mai poata consuma cat au consumat. S-a dovedit acum ca aceasta abordare a cresterii economice prin stimularea consumului este nerealista”, a apreciat Basescu.

Presedintele considera ca in al patrulea trimestru al acestui an ar putea fi inregistrate si la noi primele semne ale imbunatatirii situatiei economice: "Trimestrul III va fi un trimestru in care produsul intern brut va continua sa scada. Ma astept la continuarea descresterii economice si in trimestrul al treilea, urmand ca pe curba de revenire sa intram abia in trimestrul patru din 2009”.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Basescu: Cuplul Ponta-Teodorovici pregateste lapte si miere. DEZASTRU!