Romania ar putea castiga pana in 2015 cel putin 2 miliarde euro din vanzarea drepturilor pentru emisia a 200 milioane tone CO2 din cele circa 350 milioane tone CO2 ce-i revin prin Protocolul de la Kyoto, potrivit proiectului OUG pentru promovarea tranzactiilor verzi, publicat de Ministerul Mediului.
Valoarea angajamentului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera (GHG) asumat de Romania este de 8% fata de anul de baza 1989, asadar Romania poate emite aproximativ 1,279 miliarde tone CO2 echivalent intre 2008 si 2012, adica in prima perioada de angajament a Protocolului de la Kyoto, potrivit NewsIn.

Conform ultimului inventar national al emisiilor de GHG, finalizat in martie 2009 si transmis Comisiei Europene, nivelul emisiilor de acest fel din 2007, respectiv 152 milioane tone CO2 echivalent, este cu circa 37% mai scazut decat valoarea tinta medie prevazuta de Protocolul de la Kyoto in perioada 2008-2012.

"Scaderea s-a datorat in principal reducerii productiei industriale si restructurarii economiei in perioada de tranzitie spre o economie de piata, si nu datorita implementarii unor masuri de reducere efectiva a emisiilor de GHG. In concordanta cu proiectiile emisiilor de GHG pentru perioada 2008-2012, se estimeaza ca Romania isi va indeplini angajamentul de reducere cu 8% a emisiilor, fara masuri suplimentare de reducere", se arata in document.

Executivul sustine ca proiectul ordonantei de urgenta pentru promovarea tranzactiilor cu unitati ale cantitatii atribuite Romaniei prin Protocolul de la Kyoto si pentru implementarea unei "Scheme de investitii verzi" (schema GIS) va suplimenta veniturile la bugetele locale, iar indirect si pe cele la bugetul de stat, prin nealocarea unor fonduri in vederea indeplinirii obligatiilor de reducere, directa si indirecta, a emisiilor de gaze cu efect de sera.

"In acest sens, este necesara adoptarea unei legi-cadru care sa guverneze realizarea tranzactiilor cu AAU-uri in Romania si care sa acopere omisiunile existente in legislatie, datorita caracterului atipic al obiectului acestor acestor tranzactionari, se impune de urgenta si cu titlu imperativ", se precizeaza in Nota de fundamentare a actului normativ.

Astfel, potrivit proiectului, Guvernul Romaniei imputerniceste autoritatea nationala competenta sa tranzactioneze pe piata internationala maximum 200 milioane AAU-uri (echivalent tone de CO2) din surplusul de cantitate atribuita, in numele si pe seama Romaniei.

"Pentru implementarea acestei ordonante de urgenta se infiinteaza, in cadrul Administratiei Fondului pentru Mediu, Unitatea de Management a Schemei GIS, denumita in continuare UMS GIS, ca structura special constituita pentru gestionarea unitara si durabila a fondurilor obtinute in urma tranzactionarii unitatii de cantitate atribuita", potrivit datelor publicate de Ministerul Mediului.

Energia electrica ar urma sa se ieftineasca

Pe langa reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, proiectul OUG evidentiaza si alte avantaje, care tin de reducerea pretului la serviciile de furnizare a energiei electrice, ca urmare a promovarii surselor de energie regenerabila, de cresterea implicita a veniturilor si a puterii de cumparare, precum si de cresterea calitatii serviciilor oferite de autoritatile publice locale la iluminatul public si transportul public.

"Pe termen mediu si lung se asteapta o scadere a impactului antropic asupra factorilor de mediu, a mediului in general, si implicit o protectie ridicata a biodiversitatii, habitatelor naturale, ariilor protejate si peisajelor, in contextul dezvoltarii durabile", se mai arata in proiect.

Actul normativ prevede ca veniturile obtinute prin tranzactionarea emisiilor trebuie sa fie utilizate exclusiv pentru finantarea proiectelor care duc in mod direct la reduceri ale emisiilor de gaze cu efect de sera si care prezinta, in secundar, beneficii de mediu. Doar o parte mica din aceste venituri, respectiv maximum 5%, poate fi utilizata pentru implementarea unor masuri de adaptare la efectele schimbarilor climatice, precum si la sprijinirea programelor de dezvoltare a capacitatii institutionale, educatie si constientizare in domeniul schimbarilor climatice.

Cantitatea de emisii de gaze cu efect de sera generata de un stat in perioada 2008-2012 se confirma indubitabil abia in 2014, se mai arata in document.

In 6 iulie, ministrul Economiei, Adriean Videanu, declara ca Romania vrea sa vanda drepturi pentru emisia a 150 milioane tone CO2, din cele 250 milioane tone ce-i revin conform Protocolului de la Kyoto, si estimeaza ca va primi 1,8 miliarde euro pe care vrea sa-i foloseasca la reabilitarea centralelor termice.

Videanu preciza atunci ca fondurile pentru demararea acestor proiecte ar putea proveni din valorificarea disponibilului de unitati de CO2 alocate Romaniei, Ministerul Economiei fiind abilitat de Guvern sa se ocupe de acest proces. Potrivit ministrului, Romaniei i-a fost alocata o cota de aproximativ 250 de milioane de tone de CO2 si valorificarea unei parti din aceasta cantitate ar putea aduce la buget peste un miliard de euro, "bani care, conform protocolului de la Kyoto, pot fi utilizati pentru a sprijini comunitatile locale in ideea de a realiza aceasta cogenerare de inalta eficienta".


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri