Raportul dintre cel mai mic si cel mai mare salariu din sistemul bugetar, care trebuie sa ajunga la 1 la 15 in urma aplicarii Legii unitare, este in prezent de 1 la 29,3, a declarat astazi Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii.
"In momentul acesta in sistemul bugetar raportul dintre cel mai mic si cel mai mare salariu este de 1 la 29,3, am calculat eu. S-a vorbit ca exista o diferenta mai mare, un raport de 1 la 72, probabil ca se facea referire la anumite functii de conducere din agentii sau din companii unde capitalul social este majoritar de stat, dar noi ne referim strict la sistemul bugetar", a spus Mocanu, citat de NewsIn.

El a precizat ca exista diferente foarte mari intre functii similare sau echivalente din diverse sectoare de activitate, dar si o polarizare ridicata in interiorul unor domenii de activitate pe functii de executie.

"In educatie, raportul intre cel mai mic si cel mai mare salariu, pe executie, este de 1 la 16,3, in administratia publica - 1 la 6,5, in sanatate, 1 la 4,66, pentru magistrati acest raport este de 1 la 11,4, pentru aparare si ordine publica - 1 la 10,9. Este vorba de situatia actuala. Ce propunem prin noul sistem de ierarhizare? Raportul dintre cel mai mic si cel mai mare salariu de executie devine 1 la 8,65", a afirmat secretarul de stat.

Potrivit variantei Legii unitare de salarizare prezentate marti de Guvern sindicatelor si patronatelor, raportul dintre salariul minim si cel mediu in sistemul bugetar va fi de 37%, in timp ce raportul dintre salariu minim pe economie si salariul mediu va ajunge la 50% pana in 2015.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si