Guvernul are de recuperat de la marile intreprinderi de stat si particulare o datorie de 63.609 miliarde de lei (2,2 miliarde de dolari) care a fost acumulata la buget.

63.609 miliarde de lei reprezinta suma pe care 351 de contribuabili mari si 23.262 de contribuabili mici si mijlocii au uitat sa o vireze in contul bugetului asigurarilor sociale de stat. In loc sa se ocupe de recuperarea banilor, membrii Executivului, in frunte cu premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, se roaga de reprezentantii FMI sa-i lase sa cheltuiasca 7.054 de miliarde de lei ca sa poata recalcula o parte din pensii in acest an. Daca s-ar ocupa de incasarea datoriilor, reprezentantii Guvernului ar avea bani pentru sase recalculari.

Suma totala a restantelor a fost mult mai mare, dar Guvernul PSD a acordat niste ordonante de urgenta prin care a iertat mai multi datornici. Potrivit informatiilor oferite de reprezentantii Ministerului Finantelor, 105 contribuabili mari au aprobate cereri privind inlesniri la plata obligatiilor restante la buget pentru suma de 5.555 de miliarde de lei. SC Ispat Sidex Galati SA (al carei proprietar se lauda ca a cumparat cea mai scumpa casa din Londra) beneficiaza de o aminare de plata, conform OUG nr. 119/2001, pentru suma de 1.289 de miliarde de lei. Sapte contribuabili mari au solicitat compensarea datoriilor in valoare de 12,3 miliarde de lei, iar alti 27 de datornici se afla in procedura de administrare speciala. Pentru a demonstra cum a lucrat vechiul Guvern, dam un singur exemplu: trei mari contribuabili au intrat in procedura de executare silita pentru o datorie de 33 de miliarde de lei; procedura a fost suspendata prin Legea nr. 190/2004, care a fost modificata prin Legea nr. 507/2004 si respectiv OUG nr. 92/2003, republicata.

Codul de procedura fiscala nu se aplica tuturor
Din rindul contribuabililor mici si mijlocii, 1.291 au aprobate inlesniri la plata datoriilor in valoare de 3.024 miliarde de lei, 86 de afla in administrare speciala pentru suma de 2.439 de miliarde de lei, 278 au cerut compensarea obligatiilor restante, iar 21.607 se afla in procedura de executare silita. Conform OG nr. 92/2003, privind Codul de procedura fiscala, in cazul in care debitorii nu-si platesc de bunavoie datoriile, inspectorii fiscali trebuie sa aplice masuri de executare silita. Din pacate, legea nu se aplica in cazul tuturor, vezi cazurile RAFO si CAROM. Reprezentantii sindicatelor spun ca sansa de a recupera acesti bani este infima. Ei asteapta de la noul Guvern sa aprobe legi prin care un patron care nu a platit datoriile catre stat sa poata fi condamnat penal.
Topul celor 10 datornici

COMPANIA NATIONALA A HUILEI SA 9.442 miliarde lei
CAROM SA 8.310 miliarde lei
SOCIETATEA COMERCIALA PENTRU INCHIDEREA - CONSERVAREA MINELOR SA 6.842 miliarde lei
COMPANIA NATIONALA DE CAI FERATE CFR SA 6.104 miliarde lei
SC TERMOELECTRICA SA 5.811 miliarde lei
UZINA MECANICA ORASTIE SA 1.228 miliarde lei
ORIGINAL PROD SRL 1.040 miliarde lei
UCM RESITA SA 1.017 miliarde lei
SIDERCA SA 969,8 miliarde lei
TRACTORUL-UTB SA 848,5 miliarde lei
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri