Analistii Alpha Bank si-au revizuit din nou in jos proiectiile privind evolutia economiei Romaniei in 2009 si au modificat prognoza privind scaderea PIB de la 3,1% la 6,5%, iar pentru 2010 grupul elen estimeaza o reluare a cresterii economice, cu 1,5%, arata raportul semestrial al Alpha Bank Group.
Astfel, conform analizei grupului, Romania va inregistra cea mai mare contractie economica din tarile regiune, dar si comparativ cu zona euro, insa, in 2010, va avea cea mai rapida recuperare, cu o crestere a produsului intern brut (PIB) cu 1,5%.

Pe de alta parte, creditarea va incetini semnificativ anul acesta, conform raportului, cu un avans de doar 2% fata de soldul de la finalul lui 2008, pentru ca in 2010 creditul sa inregistreze o crestere cu 8% fata de sfarsitul anului precedent.

Volumul creditelor acordate de banci populatiei si firmelor din Romania a scazut pentru a cincea luna la rand in iulie, cu 0,1% fata de luna precedenta, la 197,9 miliarde lei (47 miliarde euro), ritmul anual de crestere coborand la 10,8%, in termeni nominali, de la 11,2% in iunie.

Rata anuala de crestere a coborat in primele sapte luni ale acestui an de peste trei ori, de la 33,7% in decembrie 2008.

In urma primei evaluari efectuate in Romania, in cadrul acordului extern de finantare, FMI si-a revizuit estimarea privind evolutia economiei in 2009, estimand in prezent o contractie cu 8-8,5%, comparativ cu proiectia anterioara, de -4,1%. Pentru 2010, Fondul anticipeaza reluarea cresterii economice in Romania, cu 0,5%-1%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri