Deficitul bugetar al Romaniei s-a adancit dupa primele sapte luni la 17,58 miliarde lei, sau 3,5% din produsul intern brut (PIB) revizuit, dupa ce cheltuielile bugetului general consolidat au sporit cu 7,4%, iar veniturile au scazut cu 6,9%, arata datele publicate de Ministerul Finantelor.
Calculat la produsul intern brut initial, de 531,25 miliarde lei, deficitul bugetar reprezenta 3,3% din PIB.

Cheltuielile totale ale bugetului general consolidat au crescut in primele sapte luni din 2009 cu 7,4% fata de perioada similara din 2008, la 109,8 miliarde lei, in timp ce veniturile totale s-au redus cu 6,9%, la 92,2 miliarde lei.

Ministerul Finantelor, condus de Gheorghe Pogea, a primit in ultimele saptamani mai multe injectii semnificative de capital: o transa de 1,5 miliarde euro din imprumutul de la Comisia Europeana, 1,2 miliarde euro de la banci printr-un "club loan", precum si promisiunea ca a doua transa din pachetul financiar de la Fondul Monetar International va finanta deficitul bugetar.

Reprezentantii Fondului Monetar International estimeaza pentru Romania un deficit bugetar de 7,3% din PIB in 2009 si sustin ca anul viitor se va reduce pana la mai putin de 6% din PIB.

Guvernul Romaniei a negociat cu reprezentantii FMI ca banii din a doua transa de la Fond sa mearga la buget, ca sa acopere o parte din deficitul bugetar, si nu la rezerva valutara de la banca centrala, asa cum s-a intamplat cu prima transa.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Incercarile Guvernului de a carpi deficitul s-ar putea sa nu convinga
Setari Cookie-uri