Bugetul de stat a inregistrat in primele sapte luni din 2009 un deficit de 18,359 miliarde lei, dupa ce cheltuielile totale la acest capitol au fost cu 59,2% mai mari decat veniturile totale aferente bugetului de stat, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
Tot deficitar a fost si bugetul asigurarilor sociale de stat, unde incasarile au fost cu 2,84 miliarde lei mai mici decat cheltuielile.

De asemenea, veniturile bugetului asigurarilor pentru somaj s-au situat sub nivelul cheltuielilor, cu 494,5 milioane lei. In primele sapte luni, MFP a acordat ministerelor credite externe de 90 milioane lei, potrivit NewsIn.

Cheltuielile Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) au fost cu 382,6 milioane lei mai mari decat veniturile companiei.

Finantele au mai estimat ca trebuie sa achite titluri de despagubire catre Autoritatea Nationala de Restituire a Proprietatilor (ANRP) de 175,3 milioane lei.

In schimb, bugetele locale au inregistrat in perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2009 un excedent de 1,17 miliarde lei, potrivit estimarilor MFP.

Bugetul institutiilor finantate integral sau partial din venituri proprii a avut in primele sapte luni un excedent de 1,17 miliarde lei. Tot excedentar a fost si bugetul trezoreriei, cu suma de 135,2 milioane lei.

De asemenea, ministerul a estimat un excedent si in ce priveste Fondul Proprietatea, in valoare de 171,8 milioane lei.

Finantele au mai anuntat ca si Fondul national de asigurari sociale de sanatate a inregistrat un usor deficit, de 54,3 milioane lei.

MFP a anuntat ca Romania a avut un deficit al bugetului general consolidat de 17,58 miliarde lei (4,16 miliarde euro), in primele sapte luni, respectiv 3,5% din produsul intern brut (PIB).

Ministerul de Finante a luat in calcul o valoare a PIB de 531,25 miliarde lei pentru acest an, deficitul bugetar anuntat fiind 3,31% din PIB, insa la inceputul lunii august, Finantele au anuntat ca au revizuit in scadere valoarea nominala a produsului intern brut la 497,3 miliarde lei pentru 2009.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Dascălu, BCR: Ne așteptăm la o creștere economică de 3,5% în 2020
Setari Cookie-uri