Documentul arata ca, in acest moment, 20.439 de angajati din sistemul bugetar "cumuleaza salariul obtinut de la institutiile publice cu pensia, din care 1.403 la nivel central si 19.036 la nivel local", potrivit NewsIn.

In analiza privind impactul financiar asupra bugetului general consolidat pe urmatorii cinci ani se precizeaza ca, in urma aplicarii masurii, economiile la bugetul de stat vor insuma 65 milioane lei in 2010, 70 milioane lei in 2011, 75 milioane lei in 2012 si 80 milioane lei in 2013.

Prevederile Legii ar urma sa se aplice si beneficiarilor de pensie de serviciu stabilita prin legi speciale, se arata la articolul 29 al proiectului Legii privind reglementarea sistemului de cumul al pensiilor cu veniturile salariale.

Proiectul de lege, pe care Guvernul vrea sa-si asume raspunderea in Parlament, prevede ca persoanele care primesc pensie si salariu de la stat "au obligatia ca in termen de 3 zile de la data survenirii situatiei de cumul sa-si exprime in scris optiunea intre suspendarea platii pensiei pe durata exercitarii activitatii si incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a actului de numire in functie, daca nivelul pensiei nete aflate in plata depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat".

Persoanele care nu isi exprima in scris optiunea in trei zile urmeaza a fi disponibilizati. De asemenea, proiectul de act normativ mai prevede ca "sumele incasate necuvenit cu titlul de pensie se recupereaza de la pensionari, cu respectarea termenului general de prescriptie".

Incalcarea de catre angajator a legii se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 pana la 5.000 lei, mai prevede proiectul.