Managerii firmelor romanesti estimeaza ca activitatea din industrie si constructii va continua sa scada, in timp ce comertul si serviciile vor cunoaste o relativa stabilitate in perioada august-octombrie, insa numarul salariatilor se va micsora in toate sectoarele, a anuntat Statistica.
Astfel, directorii firmelor din industria prelucratoare prevad, pentru urmatoarele trei luni, o scadere moderata a productiei (sold conjunctural -15%), potrivit anchetei de conjunctura publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Numarul de salariati ar putea scadea in industria prelucratoare (sold conjunctural -21%), in special in cazul firmelor cu cel putin 500 de salariati (sold conjunctural -30%). Cele mai afectate domenii ar putea fi metalurgia, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (solduri conjuncturale -60%, -51%, respectiv -42%).

Pentru preturile produselor industriale managerii prognozeaza, in continuare, o tendinta de stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +3%).

Potrivit estimarilor din august, activitatea din constructii ar putea inregistra, in urmatoarele trei luni, o tendinta de scadere atat a productiei (sold conjunctural -21%), cat si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -21%).

Managerii din Romania se mai asteapta la reducerea numarului de salariati, atat pe total (sold conjunctural -22%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor, in timp ce preturile lucrarilor de constructii ar urma sa fie relativ stabile (sold conjunctural +1%).

Managerii din sectorul de comert cu amanuntul au estimat o relativa stabilitate a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -2%). Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +2%), pana in octombrie.

Aceeasi tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural -1%) ar urma sa fie inregistrata si in ce priveste volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri.

In schimb, angajatorii anticipeaza pentru urmatoarele trei luni scaderea numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -14%), in timp ce preturile de vanzare cu amanuntul vor avea o crestere moderata (sold conjunctural +9%), potrivit NewsIn.

Potrivit asteptarilor managerilor, cererea de servicii (cifra de afaceri) ar urma sa aiba o relativa stabilitate (sold conjunctural -4%), insa numarul de salariati ar putea sa scada (sold conjunctural -16%), tendinta data in special de intreprinderile cu cel putin 500 de salariati.

In acelasi timp, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural -3%).

Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul respondentilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa. Ca urmare, soldul conjunctural indica perceptia repondentilor asupra dinamicii unui fenomen si nu trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.

Au fost convenite mai multe praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale. Astfel, pana la ± 5% relativa stabilitate, de la ± 6% pana la ±15% crestere moderata, respectiv scadere moderata, de la ±16% pana la ± 40% crestere, respectiv scadere, peste ±40% crestere accentuata, respectiv scadere accentuata.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.070 agenti economici), constructiilor (1.258), comertului cu amanuntul (2.678) si serviciilor (2.081). Eroarea de estimare maxim admisa este de ±5% la nivel de sector, se precizeaza in comunicatul Statisticii.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri