Premierul Emil Boc a anuntat ca zilnic se depun peste 100 de cereri pentru programul Prima Casa, fiind pana acum stranse 1.503 cereri, dintre care 1.263 solutionate, si ca se cauta solutii pentru grabirea procedurilor de aprobare a solicitarilor si incurajarea constructiei de la zero a caselor.
Premierul Emil Boc s-a intalnit cu Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, pentru a discuta stadiul in care se afla programul Prima Casa si posibilitatile de eficientizare a derularii acestuia, informeaza NewsIn.

Pana acum, au fost 1.503 cereri depuse dintre care au fost solutionate 1.263, a afirmat Boc precizand ca discutia cu Saramet s-a axat pe durata procedurilor de aprobare a creditului. "Sunt proceduri care presupun schimbul de documente intre Fond si banca, intre banca si Fond. Sunt opt zile care se pierd doar cu curieratul intre Fond si banca la care se mai adauga si procedurile de la banca. Am promisiunea domnului presedinte ca termenul de analiza se va scurta cu cel putin cinci zile si ca oamenii trebuie sa stie ca lucrurile se vor rezolva", a declarat Boc la finalul intalnirii.

Pe de alta parte, premierul este multumit de ritmul in care Prima Casa se desfasoara, recordul de cereri depuse intr-o zi fiind de 167.
Saramet a precizat ca va avea o discutie cu bancile care finanteaza programul privitor la durata procedurilor, dar si la corectitudinea contractelor incheiate cu clientii.

"Urmeaza sa ne intalnim saptamana viitoare cu bancile pentru a armoniza procedurile. Azi am gasit o solutie de a reduce cu patru-cinci zile procesul si actionam in sensul renuntarii la anumite etape. Identificam in continuare anumite anomalii care pun in pericol contractul in evolutia viitoare, pe 10-15 ani, si atunci scopul nostru este sa protejam banul public si sa protejam cetateanul", a spus Saramet, refuzand insa se dea detalii.

Boc a adaugat ca Fondul trebuie sa verifice daca nu sunt introduce clauze suplimentare sau ascunse.

Presedintele FNGCIMM le-a cerut celor care vor sa-si cumpere locuinta prin Prima Casa sa incheie precontracte cu o marja de timp mai mare pentru finalizare achizitiei din cauza procedurilor care trebuie indeplinite. "Cetatenii care vor sa-si protejeze propriile interese trebuie sa inteleaga ca procedurile trebuiesc respectate si ca atunci cand semneaza precontractul cu vanzatorul sa nu includa acel termen de 30 de zile astazi uzual (...) Cer cetateanului ca acel contract de antecumparare sa aiba o marja de cel putin 45-50 de zile si atunci va avea certitudinea ca se va realiza", a spus Saramet.

Boc a mai spus ca se cauta solutii pentru a incuraja constructia de la zero a caselor, existand doar 100 de cereri in acest sens. "Vrem sa incurajam in cadrul programului componenta aceasta care vizeaza constructia de la zero a caselor care are un efect masiv de multiplicare in economie. Deocamdata, si constructorii si cetatenii au o reticenta sa intre intr-un asemenea program pentru ca avansul se da practic dupa ce lucrarea este facuta", a afirmat premierul, adaugand ca se ia in calcul pastrarea unei parti a garantiilor de stat special pentru construirea caselor, parte ce va fi stabilita si in functie de cerere.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri